Sportverslaafden riskeren artrose

Getty Images

SAN FRANCISCO - Mannen en vrouwen tussen de 45 en 55 jaar lopen het risico op artrose als zij hun work-out overdrijven. Vooral rennen en springen kan het kraakbeen en ligamenten beschadigen.

Dit blijkt uit een Amerikaanse studie van de University of California onder meer dan 200 mensen met een normaal gewicht. Diegenen die het vaakst sportten, hadden vaker last van hun knieën. Zwemmen en fietsen bleken minder kans te geven op klachten dan rennen en springen.

Deze actieve groep mensen deden meerdere uren in de week aan sport en waren ook actief in de tuin en het huishouden. Uit de MRI-scans bleek dat zij vaker beschadigingen in hun knieën hadden dan mensen die weinig bewogen.

Mensen die al beschadigingen hebben aan hun kraakbeen en ligamenten kunnen beter oefeningen doen die hun gewrichten niet te veel belasten. Zo behoeden ze het gezonde kraakbeen voor beschadiging en wordt beschadigd weefsel beschermd.

Voordelen
Over het algemeen wordt aangenomen dat artrose niet alleen ontstaat door slijtage of ouderdom en dat de voordelen van sport nog altijd opwegen tegen de nadelen. Ook wanneer er al klachten van artrose bestaan. Bewegen helpt omgaan met pijn, geeft energie, verstevigt de gewrichten en houdt mobiel.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • BBC