Vaak problemen met openen medicijnen

Getty Images

UTRECHT - Patiënten hebben vaak problemen met verpakkingen van geneesmiddelen. Dat concluderen farmaceutische onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

Vooral mensen met een beperkte handfunctie, zoals reumapatiënten en ouderen, hebben moeite de verpakkingen te openen. De stripverpakking geeft de meeste problemen.

De wetenschappers analyseerden ruim 6.000 meldingen van patiënten over hun ervaringen met medicijnen tussen het voorjaar 2004 en eind 2007, verzameld door het Meldpunt Medicijnen. 10 procent daarvan ging over de verpakking van het medicijn.
 
Stripverpakking
Bijna de helft van de meldingen over de verpakking betrof de stripverpakking die gebruikt wordt voor tabletten. Gebruikers geven aan dat ze tabletten moeilijk uit de strip krijgen. Hierdoor breken de tabletten of vallen ze op de grond, waardoor ze soms niet meer gebruikt kunnen worden.

De doordrukstrips die volledig uit aluminium bestaan gaven de meeste problemen. Bij afpelbare stripverpakkingen is het materiaal vaak te stug of het lipje waaraan getrokken moet worden te klein.

Daarnaast zijn er andere klachten, zoals het grote formaat van de verpakkingen, niet goed afscheurbare strips, verspilling van materiaal en problemen met de opdruk en informatie bij het medicijn.

Oplossen
De onderzoekers doen een aantal suggesties aan de producenten van geneesmiddelen, de overheid en apothekers om een deel van de problemen op te lossen.

Ook adviseren ze het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen om het testen van de gebruiksvriendelijkheid van de verpakking onderdeel te maken van de registratieprocedure.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Universiteit Utrecht