zondag, 14 augustus 2022

Waarom is spierpijn de tweede dag na het sporten het ergst?

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Waarom is spierpijn de tweede dag na het sporten erger?

Spierpijn is een gevolg van overbelasting van je spieren. Grote kans dat je er last van krijgt na ongewone of zware inspanningen. Dat kan meteen gebeuren, maar de spierpijn kan ook na één à twee dagen erger worden. De later optredende spierpijn treedt op na zware belastingen waarbij de spieren worden 'uitgerekt' terwijl ze actief zijn.

Bij later optredende spierpijn is de spier door zware belasting op meerdere plaatsen een beetje beschadigd. Er zitten namelijk kleine scheurtjes in je spierweefsel. Deze hebben een paar dagen nodig om te herstellen.

48 uur

Je lichaam begint de dag na je fysieke inspanning meteen met het herstellen van de scheurtjes in je spierweefsel. Na 48 uur is dit herstelproces op zijn hoogtepunt en de spierpijn dus het heftigst. Daarna zal de pijn langzaam minder worden en na vijf tot zeven dagen volkomen verdwenen zijn.

Het heeft geen zin om ontstekingsremmers te nemen tegen spierpijn. Die werken niet bij deze klacht. De pijn kan wel minder worden door de spieren goed warm te houden, bijvoorbeeld door een warme douche of een warm bad te nemen. Ook massage verlicht mogelijk de pijn. Deze maatregelen voelen in ieder geval aangenaam aan, maar of ze ook helpen om korter spierpijn te hebben is niet bekend.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.