Wat is de oorzaak van de pijn aan mijn knie?

vrouw met pijn aan knie
Getty Images

Ik heb al geruime tijd last van pijn aan de binnenkant van mijn rechterknie. Twaalf jaar geleden kreeg ik, na onderzoek en een foto, de uitslag dat het slijtage was. Veel bewegen zou goed zijn. Dat ging altijd goed, maar twaalf dagen geleden had ik na vijf kilometer lopen zo’n scherpe pijn in de knie dat ik vanaf dat moment geen wandeling meer kan maken. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Een scheurtje in de meniscus, maar ook irritatie of een scheur van een knieband is mogelijk. De oorzaak kun je op het spoor komen door onderzoek door een arts, maar het meest betrouwbaar is een MRI-scan. Als een knieband echt afscheurt voel je vaak een knap en zie je een bloeduitstorting. Bij een forse beschadiging van de meniscus krijg je meestal ook vocht in de knie. Heb je langdurig vocht in de knie, dan ontstaat er vaak een bobbel in je knieholte: een Bakerse cyste of knieholtecyste. De meeste knieklachten zijn geen spoedgeval en de pijn gaat vaak geleidelijk over. Maar is er na een dag of twaalf geen verbetering, dan zou ik toch de huisarts laten kijken. Er is al lang geleden artrose geconstateerd, dat betekent dat de knie geleidelijk slechter wordt en vaak dat je toch een keer aan een kunstgewricht toe bent. Het is nuttig om te beoordelen hoe het ervoor staat.

Een spoedgeval is het wel als je een grote bloeding ziet, de knie heel dik wordt, de knie op slot gaat of als je niet meer kunt opstaan.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur