Wat kan ik doen tegen stramme handen?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

vrouw-stramme-handen
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: mijn arts wil me geen ontstekingsremmers meer voorschrijven tegen de pijn en stramheid aan mijn ­handen. Is er een alternatief?

Ontstekingsremmende pijn­stillers, zoals ibuprofen en diclofenac, zijn niet zo geschikt om langdurig te gebruiken. Ze hebben flink wat bijwerkingen. Bij maag-, nier- of leverproblemen moet je extra voorzichtig zijn met deze pijnstillers.

Zoals u het beschrijft, komt de pijn en stramheid in uw handen waarschijnlijk door artrose. U zou als alternatief paracetamol kunnen proberen. Bij artrose is dit de veiligste pijnstiller. Veel mensen denken dat paracetamol niet zoveel ‘doet’, maar het werkt meestal even goed tegen de pijn als een ontstekingsremmer. Houd u wel aan de aanbevolen ­dosering van para­cetamol: niet te veel, maar zeker niet te weinig.

Veel andere keuzes zijn er helaas niet. Er is geen medicijn dat artrose kan genezen. Naast pijn­stilling kan een hand­therapeut helpen met adviezen en oefeningen om de ­gewrichten soepel te houden.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys


Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine