vrijdag, 3 december 2021

Wat te eten bij jicht?

Mijn man heeft een te hoog cholesterolgehalte wat met medicijnen goed onder controle te houden is, maar heeft met regelmaat ook last van jicht. Voornamelijk in zijn knie, handen en voeten. Het aanpassen van de warme maaltijd is geen probleem, maar hij is geen voorstander van zoet op zijn brood. Waarmee kan hij nu het beste zijn brood beleggen?
M. Freijser

Kim Vermeulen, diëtist   

Bij jicht kan het nuttig zijn om voeding te gebruiken met een lager purinegehalte. Maar precieze tabellen met purinegehaltes zijn moeilijk te vinden. En de informatie die erover beschikbaar is, is heel beperkt. Er staat wel iets meer over in dit artikel.

Producten waar per 100 gram minder dan 150 gram purine in zit zouden geen problemen op moeten leveren. Beleg voor op brood wat waar minder dan 75 gram purine (oftewel zeer weinig) in zit zijn de volgende: rund-en varkensvlees, kip en leverworstsoorten. Maar waar nog minder in zit zijn groentes en fruit. En deze worden vaak vergeten voor op brood!
 
Voor een uitgebreider advies die wat meer op je man is afgestemd verwijs ik je graag naar een diëtist in de buurt. Je huisarts kan je hiervoor doorverwijzen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.