Yoga vermindert pijn bij fibromyalgie

Getty Images

PORTLAND - Mensen met de ziekte fibromyalgie kunnen hun pijnklachten verminderen door wekelijks twee uur yoga te beoefenen. Dat concluderen onderzoekers van the Oregon Health and Science University in Portland.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Pain, bleek dat patiënten met fibromyalgie veel baat hadden bij het wekelijks beoefenen van yoga. Van de groep die deelnam aan de lessen had meer dan de helft minder last van symptomen als pijn, vermoeidheid en stijfheid.

Een controlegroep die hun huidige behandeling bleven ondergaan, gaven geen enkele verandering in symptomen aan. Volgens hoofdonderzoeker en psycholoog James Carson wordt patiënten vaak beweging aangeraden, maar is het te pijnlijk voor ze en zijn de lessen niet voor hun op maat gemaakt. 

Speciale sessie
Carson en zijn collega's stelden een sessie van twee uur samen die bestond uit 40 minuten yoga-oefeningen en 80 minuten mediteren, ademhalingsoefeningen en een groepdiscussie over het omgaan met pijn. De patiënten in de yogagroep kregen ook een DVD met instructies en werden aangemoedigd om dagelijks thuis oefeningen te doen.

Aan dit onderzoek werkten enkel vrouwen mee en de resultaten zijn veelbelovend. Volgens de onderzoekers moet grootschaliger onderzoek uitwijzen of het effect ook geldt bij grotere groepen en mannen.

Fibromyalgie is een reumatische aandoening en betekent letterlijk: pijn in spieren en bindweefsels. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • CNN