9 populaire sportschoolwork-outs

Waar kies jij voor?

Getty Images

Een bezoekje aan de sportschool is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad. Natuurlijk weet je dat het gezond is, maar je kunt de tijd dat je je in het zweet werkt ook nuttiger besteden. En leuker. Jammer, want vaak zijn er heel veel mogelijkheden in een sportschool. Wij zetten 9 populaire work-outs op een rijtje. Voor ieder wat wils!

1) Fitness

Fitness wordt vaak in een adem genoemd met saai en dat is zonde. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt je beperken tot cardiotraining en enkele oefeningen op apparaten, maar tegenwoordig bieden veel sportscholen bijvoorbeeld motiverende circuittrainingen en is er steeds meer aandacht voor functionele training. Bij functionele training hangt de activiteit sterk af van je doel. Voor een hardloper zal de training heel anders ingevuld worden, dan voor iemand die rugklachten wilt verminderen.

Fitnesstraining gaat daarbij verder dan alleen de apparaten. Ook met losse gewichten, ballen, halters, dumbels, springtouwen en elastieken kun je jezelf uitdagen. Goede begeleiding is altijd van belang. Een trainer kan bepalen welke oefeningen juist voor je zijn en kan je helpen om de work-out uitdagend te houden en blessures te voorkomen. Ga voor variatie en wissel regelmatig van training. Op die manier behaal je optimaal resultaat.

2) Bodypump

Wil je alle voordelen van fitness, maar dan in groepsverband? Dan is Bodypump een hele geschikte les. Tijdens deze work-out van een uur pak je alle spiergroepen aan. In de les wordt gebruik gemaakt van barbells en daarmee voer je allerlei oefeningen uit: zoals squats, presses, lifts en curls. Het zijn dezelfde bewegingen als in de fitnesszaal, maar dan zonder apparaat. Daarbij word je geholpen door de opzwepende muziek, enthousiaste instructeur en net zo hard werkende medesporters. Doordat je zelf het gewicht uitkiest, heb je invloed op de intensiteit.

3) Spinning, cycling en RPM

Als er iets goed is voor de conditie dan is het spinning. Veel mensen zijn bang om op de fiets te stappen en zien het als een ware uitputtingsslag, maar even veel mensen zijn er ronduit verslaafd aan. Onder leiding van een instructeur fiets je staand en zittend op de maat van de muziek. Je combineert conditietraining met intervaltraining en vetverbranding. Doordat je zelf de weerstand op je fiets bepaald is het geschikt voor alle leeftijden en zowel beginners als gevorderden. De lessen bij spinning, cycling en RPM kunnen iets verschillen, maar het principe is gelijk.

4) Xco en Bodyshake

De Xco is een buis vol met grit die wordt gebruikt in de Xco en Bodyshake-trainingen. De work-outs zijn gericht op je natuurlijke korset: je traint dus vooral de buik- en rugspieren. Wanneer je de buis naar links schudt, komt het grit daar met vertraging achteraan. Elke beweging heeft hierdoor een extra belasting. De Xco is beschikbaar in verschillende maten waardoor je op je eigen niveau kunt trainen. Met de Xco train je je conditie, spieren en bindweefsel. Daarbij verbrand je natuurlijk ook calorieën.

5) Zumba, Bodyjam en Sh'bam

Ook met dansachtige work-outs kun je je zelf lekker uitdagen. Tijdens deze lessen verbrand je veel calorieën op een hele leuke manier. Met dansen verbeter je je coördinatie en verstevig je je spieren. Zumba is vooral geïnspireerd op Latijns-Amerikaanse dans, Sh'bam is een work-out met show- en musicalelementen en Bodyjam is een mix bewegingen uit latin, hiphop, disco en funk.

6) Pilates, yoga en Bodybalance

Niet alle trainingen in de sportschool hebben een hoog tempo. Ook met een meer ontspannen work-out kun je je lichaam trainen. Pilates is een oefenmethode voor het hele lichaam. Met de juiste ademhaling en balans train je zowel kracht als souplesse. Bij yoga neem je meer lichaamshoudingen aan. Daarnaast leer je ademhalingstechnieken en meditatie. Ook hierbij verbeter je lenigheid, kracht en de vorm van de spieren. De Bodybalance is een combinatie van yoga en pilates, maar heeft daarnaast ook aspecten van tai chi in zich. Voor alle drie geldt dat lichaam en geest samen werken.

7) Bodycombat en Kickfun

Voor de liefhebbers van vechtsporten zijn Bodycombat en Kickfun ideaal. De combat is een krachtige cardio work-out met oefeningen die bestaan uit combinaties van verschillende vechttechnieken zoals karate, boksen, taekwondo en muya thai. Je bent vooral bezig met het verbranden van calorieën op opzwepende muziek. Bij de Kickfun maak je gebruik van een bokszak. Met bokshandschoenen leef je je uit op de zak door combinaties van stoot-, trap-, knie- en elleboogtechnieken. Je werkt aan je conditie, spierversteviging en motiveert je medesporters door samen te werken.

8) Aerobics en steps

Bewegen op muziek, daarvoor staat aerobics. Er zijn verschillende vormen en niveaus. Bij sommige lessen zijn de pasjes simpel, terwijl je bij anderen ingewikkelde choreografieën volgt. In een aerobicsles wordt het 'dansen' vaak afgewisseld met spierversterkende oefeningen. Bij Steps maak je gebruik van een verhoogd platform (de step).

9) Bootcamp

Bootcamp is gebaseerd op de trainingsroutine van het Amerikaanse leger. Een training bestaat onder andere uit hardlopen, intervaltrainingen en fitnessoefeningen en dat allemaal buiten. Met de training bouw je conditie, kracht, souplesse en explosiviteit op. De training is pittig, maar wel voor iedereen geschikt.