Top-10 sportblunders

Verknoei je work-out niet

Getty Images

Regelmatig trainen geeft niet altijd de gewenste resultaten. Stop met de dingen te doen die niet werken en start met wat bewezen wel werkt. Je herkent vast een aantal van de onderstaande blunders. Lees hoe je ze kunt oplossen en haal meer uit je training!

1. Verkeerde trainingskeuze

Mensen stoppen vooral met trainen, omdat ze het niet leuk vinden. Ze vervelen zich en vinden het saai.[ITEMADVERTORIAL]

De oplossing?
Een fysieke training kan ook leuk zijn! Om gemotiveerd te blijven, is het belangrijk dat je een activiteit zoekt die je echt leuk vindt en die bij je past. Train samen met vrienden en familie voor nog meer plezier.

2. Te weinig doen

In tegenstelling tot wat sommige populaire trainingsprogramma's beweren, is het simpelweg niet voldoende om af en toe te trainen om grote resultaten te boeken.

De oplossing?
Gewichtsverlies en figuurverbetering zijn het resultaat van slimme leefstijlkeuzes. Zorg ervoor dat je elke dag op een bepaalde manier actief bent. Wandel, fiets, zoek een sportactiviteit uit en ga naar buiten. Let ook op je voeding.

3. Zonder warming-up starten

Intensief trainen zonder warming-up vraagt om problemen. Je lichaam loopt een verhoogt risico op blessures en je hartslag gaat te snel omhoog.

De oplossing?
Besteed de eerste 5 tot 10 minuten van elke training aan de warming-up. Denk daarbij aan een paar minuten op de loopband, fiets of stap gewoon op je plaats.

4. Krachttraining vergeten

Veel mensen denken dat ze alleen een conditietrainingsprogramma nodig hebben. Maar een compleet fitnessprogramma bestaat naast conditietraining ook uit krachttraining. Elke training waarmee je maar aan één onderdeel werkt, is ineffectief voor je algehele fitheid.

De oplossing?
Vanaf je 30e levensjaar begin je spieren te verliezen. Krachttraining bouwt deze spieren weer op. Dit verhoogt ook de stofwisseling. Onderzoek toont aan dat krachttraining kan helpen om fit en slank te blijven.

5. Niet stretchen

Stretchen heeft vaak een lage prioriteit in het trainingsschema. Maar stretchen helpt juist blessures en houdingsproblemen te voorkomen. Daarnaast vergroot de bewegingsuitslag door stretchen en verbetert de coördinatie.

De oplossing?
Stretch tijdens elke work-out. Houd de rek zonder te veren even vast, adem diep in en uit, en laat je lichaam - zonder pijn - de stretch voelen.

6. Trainen met een slechte houding

Oefeningen worden vaak uitgevoerd met een slechte houding. Als de rug krom is, krijgt de wervelkolom niet voldoende steun. Door een slechte houding stel je jezelf bloot aan blessures en zul je waarschijnlijk niet de gewenste resultaten bereiken.

De oplossing?
Het is belangrijk dat je alle oefeningen correct uitvoert. Sta, loop en zit goed rechtop tijdens de training, wees je bewust van je houding. Denk aan de spieren die werken en zorg dat de rest van het lichaam stil blijft. Werk eventueel met een personal trainer. Hij zorgt voor een goede techniek en een passend trainingsschema.

7. Te weinig water drinken

Spieren hebben vocht nodig. Als je niet voldoende drinkt, zullen je spieren eerder verkrampen. Je prestaties zullen hierdoor al snel minder worden.

De oplossing?
Drink water voor, tijdens en na de training. Tenzij je een topatleet bent, heb je echt geen sportdrankje nodig. Water is het perfecte drankje.

8. Obsessief trainen

Te veel en te snel trainen is een veelgemaakte beginnersfout, die uiteindelijk zeer demotiverend kan werken.

De oplossing?
Rust en herstel zijn net zo belangrijk als het trainen zelf. Een ideale fitnessroutine is een combinatie van 3 à 4 conditionele work-outs en 2 à 3 krachttrainingssessies per week.

9. Nooit veranderen van trainingsschema

Niets is zo saai als steeds maar dezelfde routine. Je raakt niet alleen verveeld, maar je spieren zullen ook niet beter worden. Je lichaam heeft uitdaging nodig om vooruitgang te boeken.

De oplossing?
Om echt fit te zijn en te blijven, is het noodzakelijk om elke paar maanden je work-outs te veranderen. Variatie is nodig voor vooruitgang. Zorg voor verschillende trainingen en oefeningen die je leuk vindt en varieer volop in volgorde, tempo, sets, aantal herhalingen en uitvoering.

10. De coolingdown overslaan

Het te abrupt stoppen met de training, zonder coolingdown, geeft extra risico op spierpijn en duizeligheid.

De oplossing?
Het duurt, afhankelijk van je niveau, 5 tot 10 minuten om je hartslag terug te laten komen naar een normaal niveau. Besteed de laatste minuten van je work-out aan het rustig afbouwen naar een lagere intensiteit.

Auteur