vrijdag, 23 april 2021

Boekrecensie: Wegwijs in sportvoeding

Eetadviezen voor kracht-, duur- en recreatiesporters

Of je nu net begint met sporten of het al jaren doet, er komt altijd wel een moment waarop je je ook wat meer in voeding wilt verdiepen. Omdat wat afvallen je doel is, vanwege maag- en darmklachten of om je prestaties te verbeteren. Voedingstherapeut Irene Lelieveld schreef daarom 'Wegwijs in sportvoeding', een boek met uitgebreide informatie en weekmenu’s.

Wat moet je voor, na en tijdens het sporten eten? Zoveel mensen, zoveel meningen, lijkt het wel. De ene duursporter werkt energiegelletjes weg, de ander loopt een marathon op een boterham met kaas. In Wegwijs in sportvoeding geeft Irene Lelieveld haar visie.

Ze baseert zich op de natuurvoeding, het vak waar ze zich al sinds 1997 mee bezighoudt. Hoewel ze niet met de Schijf van Vijf werkt, komt de basis van haar adviezen daar wel mee overeen. Zelf omschrijft ze haar methode als diepgaander, gezonder en moderner.

Handig stappenplan

Een compleet boek dat volledig gewijd is aan voeding en sporten kom je niet vaak tegen. Waar moet je beginnen als je gezonder wilt gaan eten en leven? Heel handig om meteen toe te passen in je eigen leven is Lelievelds stappenplan. Ze omschrijft 22 stappen waarmee je toewerkt naar een gezonde leefstijl. Ze laat ook een basisvoedingsschema zien waarmee je aan de slag kunt.

Gaandeweg lees je vervolgens heel veel informatie, vaak eerst kort en vervolgens uitgebreider. Zo kun je gemakkelijk de onderwerpen waar je meer over wilt weten terugvinden. Zo legt Irene uit wat koolhydraten, eiwitten en vetten zijn. Waar zitten ze in, waarom heb je ze nodig en hoeveel moet je ervan eten? Ook vitamines en mineralen komen aan bod. En de werking van het lichaam, zoals de invloed van hormonen, wat er precies in je darmen gebeurt als je eet en wat verzuring van de spieren inhoudt.

Voedingsadvies voor verschillende doelen

Irene Lelieveld geeft ook voedingsadvies passend bij de verschillende doelen die je als sporter kunt hebben en voor verschillende doelgroepen. Zo krijg je tips over hoe je kunt afvallen of juist aankomen. Daarnaast besteed ze hoofdstukken aan 40-plussers en mensen die aan krachttraining of vooral aan duursport doen.

Op een aantal punten wijkt dit boek af van de richtlijnen van het Voedingscentrum. Zo worden tarwe, melkproducten, E-nummers en koffie en thee afgeraden en is Irene juist voor het gebruik van producten als kokosolie, Keltisch zeezout en palmbloesemsuiker en beschrijft ze bijvoorbeeld hoe je het lichaam kunt ontzuren. Het is uiteraard aan jou - de lezer - om te beslissen welke richtlijnen je wilt volgen, maar dit soort meningen vanuit diverse hoeken kunnen best verwarrend zijn. Wie heeft er nu gelijk? Het is in ieder geval interessant om wat meer te weten over sportvoeding volgens de principes van de natuurvoeding.

Irene Lelieveld is (auto)kinesiologisch voedingstherapeut en auteur van tal van boeken over voeding en gezondheid. Meer over haar werk is te lezen op haar website persoonlijke-voeding.nl. Wegwijs in sportvoeding is een uitgave van Uitgeverij Elmar en is voor € 19,95 verkrijgbaar bij onder andere bol.com.