'Borsten excuus om niet te sporten'

Getty Images

Geen tijd of te moe zijn niet de enige reden waarom vrouwen niet sporten. Het lijkt er op dat een op de vijf vrouwen pijn of schaamte ervaart tijdens het sporten, die wordt veroorzaakt door hun borsten.

Dit oncomfortabele gevoel werkt afschrikwekkender dan de kosten van sport, geen toegang tot faciliteiten of niemand hebben om mee te sporten. De meeste vrouwen lijken niet in staat om een goede sportbh te vinden.

Sportbh

Onderzoekers van University of Portsmouth, die het onderzoek uitvoerden, raden vrouwen aan om op zoek te gaan naar een goedpassende sportbh. Ook vinden zij dat er op school meer aandacht besteed moet worden aan het belang. Dit advies volgt op een aanbeveling van Sport England om haardrogers in kleedkamers te hangen om te voorkomen dat meisjes die veel met uiterlijk bezig zijn de gymles overslaan.

Eerder onderzoek liet al zien dat vrouwen vaker een modieuze bh dragen tijdens het sporten dan een sportbh. En dat terwijl een sportbh extra ondersteuning kan geven en beweging minder oncomfortabel maakt. Voor dit laatste onderzoek beantwoorden 239 vrouwen tussen 18 en 64 jaar vragen over hun beweeggewoonten.

Redenen

Energietekort en motivatiegebrek waren de belangrijkste redenen om niet te sporten. Gevolgd door tijdgebrek en gezondheidsproblemen. De borsten volgden echter daarna. Bij 17 procent van de vrouwen in de studie was pijn of een oncomfortabel gevoel aan de borsten een reden om niet te sporten.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Physical Activity and Health.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Daily Mail