zaterdag, 29 januari 2022

Dé fitnesstrends van dit moment

Superfit met high intensity workouts

Uitgekeken op zumba? Geen zin meer in pilates of poweryoga? Het gaat hard met de trends in fitnessland. De trend van dit najaar om fit en strak te blijven zijn de korte, zogeheten high intensity workouts. Kort maar krachtig.

HIIT-methode

Misschien wel de bekendste methode om fit te worden van dit moment. HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Het draait bij HIIT om korte, maar zeer intensieve intervallen. Na de inspanning houd je even rust, om er vervolgens weer voluit tegen aan te gaan. Verschillende wetenschappelijke studies hebben laten zien dat het een goede manier is om snel fit te worden. Al na twee weken, drie keer in de week trainen, bleek de aerobe fitheid en het vetpercentage verbetert. Je kunt naar de sportschool gaan voor een HIIT-training, maar er zijn ook verschillende apps met complete programma's en workouts die je kunt downloaden.

Les Mills GRIT™ SERIE

Ook Les Mills, de bekende ontwikkelaar van groepslessen voor fitnessclubs, heeft een aantal intensieve workouts bedacht. De lessen, oftewel Les Mills GRIT™ SERIE, zijn er in drie versies: GRIT Cardio, GRIT Plyo en GRIT Strength. Alledrie de lessen duren een halfuur en laten je tot het uiterste gaan, maar de focus ligt net iets anders. Bij GRIT Plyo, een intense workout, gebaseerd op plyometrie, gaat het om kracht en behendigheid. Plyo bestaat uit explosieve sprongoefeningen die snel resultaat geven. Bij GRIT Strength draait het om spieropbouw en train je met gewichten. Bij GRIT Cardio train je vooral je conditie en worden geen gewichten gebruikt.

Hoelahoepen

Niet nieuw, maar wel terug van weggeweest en nu ook als workout: hoelahoepen. Met een uur intensief hoelahoepen verbrand je tot wel 400 kilocalorieën. En dat niet alleen. Het zorgt voor sterkere buik-, rug-, been- en bilspieren. Ook neemt je tailleomvang af en verbetert je rompstabliteit. Daarnaast bevordert het ook nog eens je spijsvertering.

Bootcamp

Een blijvertje in fitnessland is bootcamp. Met bootcamp bouw je naast conditie en kracht, ook souplesse en explosiviteit op. Een training bestaat uit hardlopen, intervaltrainingen en fitnessoefeningen. Er is inmiddels een groot aanbod in lessen: van low intensity bootcamp voor de beginner tot extreme intensity bootcamp voor de geoefende sporter, maar denk bijvoorbeeld ook aan bootcamp 4 babes, mommy bootcamp en er is zelfs een mommy 2B bootcamp voor zwangere vrouwen. Daarnaast worden er steeds meer bootcamp challenges georganiseerd. Programma's waarbij je in een aantal weken wordt klaargestoomd om een prestatie te verrichten.

Crossfit

Ook crossfit gaat al weer een tijdje mee, een training die cardio, krachttraining en lenigheidsoefeningen combineert. Een CrossFit training bestaat uit constant variërende, functionele bewegingen onder een hoge intensiteit. Het is best zwaar, maar wel voor de meeste mensen geschikt. Train altijd op je eigen niveau, bouw je conditie en luister altijd goed naar je lichaam en forceer niks.