Drummers hebben het zwaarder dan voetballers

Getty Images

Drummers in rockbands zijn fysiek vaak beter ontwikkeld dan profvoetballers. Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers.

De onderzoekers keken naar de prestatie van de Portugese voetballer Ronaldo tijdens een wedstrijd en de prestatie van de Britse drummer Burke van de band Blondie. Beiden speelden 90 minuten. De prestatie van Ronaldo lag bij een zware wedstrijd iets hoger, maar drummers treden veel vaker op dan voetballers. 

Volgens onderzoeker Marcus Smith van het onderzoeksteam van de universiteiten van Chichester en Gloucestershire moeten muzikanten over een buitengewoon uithoudingsvermogen beschikken. Vooral als ze op tournee zijn. Metingen bij Ronaldo en Burke hadden onder andere aangetoond dat hun hartslag bij een optreden van 90 minuten op het grasveld of op het podium ongeveer even hoog was, tussen de 140 en 150 slagen per minuut, met topwaarden tot 190. Ook de verbranding van 400 tot 600 kilocalorieën per uur bij drummers en topvoetballers is ongeveer hetzelfde.

Het grootste verschil in prestatie ligt volgens de onderzoekers in het aantal optredens, waarbij voetbaltrainingen werden bekeken als repetities.

De gegevens van het onderzoek worden gebruikt in een project voor te zware kinderen. Om kilo's te verliezen, kunnen ze in de toekomst tekeergaan op drumstellen in een speciaal ingericht lab van de universiteit van Gloucestershire.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • hln.be