Huishoudens geven 1000 euro uit aan sport

Getty Images

Huishoudens besteedden in 2010 gemiddeld ruim 1000 euro aan het beoefenen en bekijken van sport. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Huishoudens besteedden in dat jaar in totaal ongeveer 7,5 miljard euro aan alles wat te maken heeft met sport. Dit komt neer op ruim 1000 euro per huishouden. Een derde van dit bedrag werd besteed aan contributies, lesgelden en entreebewijzen bij sport- en fitnessclubs.

De horeca bij de sport ontving 14 procent (ruim 1 miljard euro). Naast de uitgaven in sportkantines zijn hierin ook bijvoorbeeld hotelovernachtingen van bezoekers aan een sportevenement meegeteld. Huishoudens kochten in 2010 verder voor in totaal 840 miljoen euro aan sportkleding en besteedden ongeveer datzelfde bedrag aan sportartikelen, sportfietsen en zeilboten.

Meer uitgegeven
De totale uitgaven van huishoudens aan sport in 2010 lagen 7 procent hoger dan in 2006. Dit komt overeen met de inflatie in die periode. Aan sport- en fitnessdiensten werd ruim 14 procent, en aan sportkleding bijna 13 procent meer besteed. De uitgaven aan de horeca in de sport zijn juist afgenomen, met ruim 11 procent.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport Sport in beeld dat het CBS maakte in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • CBS