Kosten belangrijke drempel bij zwemmen

Getty Images

Wanneer zwemmen duurder wordt, zullen mensen eerder stoppen met bewegen dan wanneer de sportschool een soortgelijke prijsstijging hanteert. Onderzoekers van de Brunel University in Londen komen tot die conclusie.

Volgens experts is zwemmen een goede manier om fit en gezond te blijven, voor mensen van alle leeftijden. Deze nieuwe studie laat echter zien dat van individuele sporten zwemmen de activiteit is waar mensen eerder mee stoppen als de prijs omhoog gaat. Op andere vormen van bewegen had een prijsstijging veel minder effect.

Onderzoek

Voor de studie spraken de onderzoekers met 1683 personen van wie 83 procent deelnam aan enige vorm van lichamelijke activiteit. Bij een prijsverhoging van 10 procent waren zwemmers 29 procent minder actief. Een zelfde prijsverhoging bij een sportschool resulteerde in 3 procent minder deelname en bij snelwandelen was dit zelfs maar 2 procent.

"Alle onderzoeksdeelnemers waren het er over eens dat sporten nodig is om gezond te zijn, gewicht te verliezen en plezier te hebben", vertelt onderzoeker Julia Fox-Rushby. "Ons onderzoek toont echter dat bewegen ook geld kost en dat mensen een afweging maken over hoeveel een bepaalde activiteit mag kosten."

Beloning?

Dit nieuwe onderzoek ondersteunt het idee dat financiële beloningen kunnen leiden tot meer lichamelijke activiteit. Een subsidie op een bepaalde activiteit lijkt echter nuttiger dan een algemene beloning.

De resultaten zijn gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily