Man zweet meer dan vrouw

Getty Images

OSAKA – Vrouwen zweten minder snel en minder goed dan mannen. Ze moeten veel harder werken om zweet te verliezen. Dat hebben onderzoekers aan de Osaka International University ontdekt.

De onderzoekers lieten 37 mensen een uur fietsen. De proefpersonen werden in vier groepen verdeeld: getrainde en ongetrainde vrouwen, en getrainde en ongetrainde mannen. Tijdens het fietsen werd gemeten hoeveel zweet de deelnemers verloren.

Vooral de vrouwen die niet of weinig sporten, verloren weinig vocht. Ook bij lang sporten nam de hoeveelheid zweet bij vrouwen minder snel toe dan bij mannen.

Warmte kwijtraken
Zweten is een belangrijke manier om warmte kwijt te raken. Het zorgt er ook voor dat het lichaam langer door kan gaan tijdens het sporten.

Volgens hoofdonderzoeker Yoshimitsu Inoue zweten vrouwen minder vanwege hun lichaamsbouw. Ze zijn kleiner en hebben minder lichaamsvocht. Daardoor kunnen vrouwen bij zware inspanningen gemakkelijker uitdrogen.

Het lichaam zou zich volgens Yoshimitsu Inoue op een evolutionaire manier hebben aangepast om zo om te kunnen gaan met warme temperaturen. Mannen verrichtten vroeger meer arbeid en konden efficiënter werken door veel te zweten. Vrouwen konden juist beter overleven als ze weinig vocht verloren.

Auteur 
Bron 
  • BBC