dinsdag, 11 mei 2021

Meer Nederlanders begonnen met sporten in 2014

Het aantal Nederlanders dat in 2014 minstens één keer per week sport, is ten opzichte van vorig jaar met 300.000 gestegen naar 9 miljoen mensen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door GfK in opdracht van NOC*NSF.

Door het jaar heen zijn er grote verschillen te zien in de sportdeelname. In de zomer en in december wordt er relatief weinig gesport. Dit komt met name door de vakanties, waarin sportcompetities stil liggen en sportclubs dicht zijn. De pieken in sportdeelname zitten in april en november. Dit zijn de maanden waarin alle trainingen en sportcompetities juist volop draaien en er geen vakanties zijn.

De toename is het grootst bij mannen (+180.000), 31 t/m 44 jarigen (+120.000) en ouderen in de leeftijd 64 t/m 80 jaar (+80.000). Opvallend is dat de sportdeelname onder jongens licht daalt, terwijl deze onder meisjes uit de leeftijd 5 tot 18 jaar juist licht stijgt.

Fitness populair

Zo’n 225.000 mensen zijn dit jaar gestart met fitnessen. Daarmee is deze sport de grootste stijger. Andere stijgers zijn hardlopen, wielrennen (toerfietsen en mountainbiken), wandelen en yoga.

Gezond en fit

Gezondheid, fitheid en vitaliteit zijn de belangrijkste redenen om te sporten. Ook geeft een deel van de mensen meer prioriteit aan sporten door er meer tijd of geld voor te reserveren. Voor een ander deel van de mensen zijn tijd en geld juist redenen waarom ze in 2014 minder zijn gaan sporten.

Trefwoorden:
Bron(nen):