Nieuwe sporttrend: pickleball

Wat is pickleball en waarom is het zo populair?

Getty Images

Als je tennis, badminton en pingpong leuk vindt, dan is pickleball zeker iets voor jou. Deze sport is ontzettend populair in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland kun je de sport beoefenen. Wat is pickleball precies en hoe werkt het?

Het verschil tussen pickleball en padel

Pickleball is een mix van tennis, badminton en pingpong. Het lijkt ook erg op padel, een nieuwe sport die ook de laatste tijd veel populariteit wint. Deze snelgroeiende, Amerikaanse racketsport wordt gespeeld op velden die zo groot zijn als een kwart van een tennisbaan. Daar ligt ook gelijk het verschil met padel: bij pickleball sta je op een open veld, bij padel op een baan met glazen wanden.

Hoe speel je pickleball?

De sport wordt met twee duo’s gespeeld. Het racket is glad en dicht — een beetje zoals een pingpongbatje — en de bal is van plastic en heeft gaatjes.

De bal wordt onderhands geserveerd aan de rechterzijde van het veld. Net als bij tennis wordt er diagonaal gespeeld naar het tegenoverliggende servicevak. De bal mag bij pickleball uit de hand worden geserveerd, maar er mag ook gebruik worden gemaakt van een stuit op de grond. Opgooien wordt niet toegestaan.

De ontvangende partij moet de bal eerst laten stuiteren voor ze terugslaat. Pas bij de derde bal mag er ook in één keer geslagen worden. Wanneer de tegenstander er niet in slaagt om terug te slaan, de bal buiten het speelveld belandt, de geserveerde bal niet eerst op de grond stuit of wanneer iemand geraakt wordt door de bal, scoor je een punt. Bij elf punten met twee punten verschil ben je de winnaar. Een spel duurt ongeveer een kwartier.

Is pickleball goed voor je?

Pickleball is een sport met vele gezondheidsvoordelen. Je traint je armen, benen, billen en je core, maar het is niet te zwaar voor je knieën en gewrichten. Ook bij last van de schouders kan het een goede sport zijn om te proberen, met name vanwege het onderhands serveren en het racket dat niet meer dan 200 gram weegt. Uiteraard gaat door de inspanning je hartslag omhoog, waardoor de vetverbranding in gang wordt gezet.

Wat pickleball betekent

De naam zorgt natuurlijk voor wat vraagtekens, want wat heeft een augurk (pickle) nu weer met deze sport te maken? “Helemaal niets”, zegt Bernadette Snijders Blok, voorzitter van Pickleball Holland tegen Libelle. “De naam verwijst naar een pickle boat. Dat was bij wedstrijden de boot met de overgebleven roeiers, de left-overs. De sport is vanuit left-overs ontstaan: een familie verveelde zich en er was een badmintonbaan zonder geen rackets, maar wel met pingpongbatjes en een lichte, holle bal. Zo is het begonnen.”

In de Verenigde Staten worden er al kampioenschappen pickleball gespeeld, maar ook in Nederland staat het Nederlands Kampioenschap Pickleball op de planning. Benieuwd? Met deze video krijg je een indruk van hoe zo'n kampioenschap eruit ziet.

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • Libelle
  • Medical University of South Carolina (MUSC)