Wat is padel en hoe goed is het voor je?

De spelregels van padel

Getty Images

Ben je een beetje uitgekeken op wat je altijd deed en is het tijd voor wat anders? Misschien dat padel wat voor je is. Maar hoe goed is het precies voor je en hoe speel je het eigenlijk?

In landen als Spanje en Portugal is padel al jaren razend populair en nu gaan dus ook steeds meer mensen in Nederland deze sport beoefenen. Maar wat is het? Padel is een mix tussen tennis en squash. Je kan speelt het in twee teams van twee personen tegen elkaar. Je speelt het op een baan met vier glazen wanden. Deze wanden mag je gebruiken om de bal tegen aan te spelen. Dat zorgt voor enorme snelheid in het spel!

Kleiner racket

Net als bij tennis sla je met een racket de bal heen en weer over een net. Een padelracket is alleen net iets kleiner dan een tennis- of squashracket en heeft geen snaren, maar een stuk kunststof voorzien van kleine gaatjes (zie afbeelding). De bal lijkt op tennisbal, maar ook deze is kleiner en heeft een lagere druk.

Niet alleen de bal en het racket zijn kleiner, ook de padelbaan is kleiner dan een tennisbaan: 20 bij 10 meter. De padelbaan heeft een omheining van glas en hekwerk. Elke speelhelft is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. De bal moet ook over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Opslaan mag alleen onderhands en de bal moet eerste stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Het grootste verschil is dat je de bal nadat deze tegen de wand is gestuit tegen de wand mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. De puntentelling is hetzelfde als bij tennis.

Is het goed voor je?

Padel is een inspannende, intensieve activiteit waarmee je je hele lijf traint en je stofwisseling een boost geeft. Je traint zowel je benen en billen als je core en de armspieren. Door alle verschillende bewegingen, 
activeer je bijna alle spieren. 

Zo speel je padel

In deze video van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond krijg je een goede indruk van het spel en de spelregels.

Auteur 
Bron 
  • KNLTB