woensdag, 10 augustus 2022

Personal Body Plan - The Fat Burning Guide + WINACTIE

Interview met founder en CEO Tom Barten

Op 19 april verschijnt het boek Personal Body Plan - The Fat Burning Guide van Tom Barten, founder en CEO van Personal Body Plan. Maar wie is Tom Barten eigenlijk? Gezondheidsnet sprak hem over zijn visie op gezondheid, de vier kernelementen gedrag, voeding, training en herstel en natuurlijk zijn nieuwste boek. Wil je kans maken op een exemplaar? Lees snel verder.

Hoe is Personal Body Plan ontstaan?

Vroeger toen ik begon, 4 september 2006, heb ik mijn eigen leven veranderd en vanuit mijn eigen frustratie, toen ik niet goed geholpen werd, dacht ik: hoe kan dit anders en hoe kan ik heel veel mensen hetzelfde gevoel geven als ik had toen ik de oplossing had gevonden? Ik begon toen heel stapsgewijs mensen te helpen met een pdf-formulier. Mensen kwamen naar me toe voor een intake en dan maakte ik een personal body plan voor ze in een pdf op basis van de vier kernelementen. Dan coachte ik ze via de e-mail. Dat was ergens in 2007 of 2008, en de mobiele technologie zorgde ervoor dat we dat op grotere schaal konden doen. Op dit moment hebben we al meer dan dertigduizend mensen mogen begeleiden." 

Hoe gaat het er nu mee? 
"Als merk valt Personal Body Plan inmiddels onder het moederbedrijf dat Changing Life heet. Dat is eigenlijk onze overkoepelende filosofie – de naam zegt het al – we willen de levens van heel veel mensen veranderen en we zien verandering juist als iets heel positiefs en willen ervoor zorgen dat mensen dat omarmen, zodat ze ook persoonlijk kunnen groeien. En vanuit Changing Life ontwikkelen we verschillende oplossingen om ervoor te zorgen dat die lifestyle change makkelijker is om voor mensen te maken en vol te houden. Personal Body Plan is daar een van die oplossingen voor – het is ons meest bekende merk – en ik omschrijf het ook als een personal trainer, lifestyle coach en voedingsdeskundige in je broekzak.

We hebben dus een heel persoonlijk plan gemaakt op basis van de vier kernelementen gedrag, voeding, training en herstel. Voor ons vormen die de kern om resultaten te behalen en te behouden, met daarbij een online coach: de personal body coach, die jou op afstand begeleidt. Alles zit centraal in een mobiele applicatie voor iOS en Android en op die manier begeleiden we mensen."

Zijn er nog wilde plannen?

"Als je het hebt over wilde plannen: we zijn nu hele doelgroepspecifieke plannen aan het ontwikkelen. Denk aan een Personal Mommy Plan, voor moeders die weer fit willen worden na de zwangerschap, Personal Pregnancy Plan komt eraan, dat is nog een beetje een geheimpje. Dat is om fit te blijven tijdens de zwangerschap. Dus nog steeds staan die vier kernelementen (gedrag, voeding, training en herstel) centraal met een coach. We hebben speciale zwangerschapscoaches, maar de invulling van die pijlers zijn dus gericht op vrouwen die tijdens hun zwangerschap zijn en dan passen we het hele plan aan per trimester, we leren ze van alles over producten, vrouwen die zwanger zijn mogelijk bijvoorbeeld absoluut niet afvallen – we leren ze juist hoe ze kunnen aankomen en op gewicht kunnen blijven.

Daarnaast hebben we Personal Wedding Plan, voor mannen en vrouwen die in shape willen komen voor hun bruiloft. Zo zijn we dus allemaal doelgroepspecifieke plannen aan het ontwikkelen en dat willen we breder gaan trekken. Ook zijn we doelgroepspecifiek aan het kijken wat we voor de maatschappij in een breder opzicht kunnen betekenen. Bijvoorbeeld voor maatschappelijke problemen, zoals overgewicht en diabetes type 2, zijn we aan het kijken of we een Personal Diabetic Plan kunnen ontwikkelen en of we een oudere doelgroep meer aan kunnen spreken met Personal Vitality Plan. Misschien ook wel een Personal Kids Plan, om echt changing life te zijn."

Hoe vaak train jij zelf per week?

“Ik train meestal vier keer per week, soms ook vijf keer en soms ook drie keer. Ik ben daar wel vrij consistent in, omdat het onderdeel is van mijn leefstijl, dus ik hoef er niet veel moeite voor te doen of erover na te denken. Het zit gewoon in mijn systeem.”

Welke rol speelt voeding daarbij?

“Voeding is een ontzettend belangrijk onderdeel. Voeding wordt vaak op een verkeerde manier ingezet, bijvoorbeeld mensen die willen afvallen gaan heel veel bewegen, dat soort zaken. Bewegen op zichzelf is natuurlijk hartstikke goed voor je, voor je gezondheid en vitaliteit, maar is niet zo goed voor het verliezen van die kilo’s. Je voeding heeft daar een veel grotere impact op. Dus wat dat betreft speelt voeding een hele grote rol in mijn leven, maar ik ben daar wel heel flexibel in, omdat ik erin geloof dat het enige voedingspatroon dat bij je past is het voedingspatroon dat je ook daadwerkelijk volhoudt. Dus daarom staat het doe-wat-werkt-voor-jou-principe echt centraal. Ik ben jou niet en jij bent mij niet, dus je moet vooral doen wat werkt voor jou. En dat leren we onze members."

Hoe belangrijk is herstel? 

“Het is natuurlijk een hele belangrijke pijler binnen die vier kernelementen. Ze zeggen ook weleens: het is 80 procent voeding, 20 procent training, maar dat is echt onzin, want het is allemaal 100 procent belangrijk. De pijler herstel is ook 100 procent belangrijk. Als er iets is waar we snel op inleveren, is dat slaap. Slaap heeft zo’n grote impact op niet alleen je fysieke herstel, maar ook je mentale herstel. Dan heb je natuurlijk nog stressmanagement: de hoeveelheid stress die je ervaart. Stress hoort bij het leven - stress is ook belangrijk voor ons, zolang je er maar controle over hebt. Het kan natuurlijk ook de andere kant opgaan, dus herstel is een superbelangrijke pijler, maar zoals in de volgorde hoe we het zeggen: gedrag, voeding, training en herstel."

Welke van je vier pijlers is het belangrijkst?

“Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We krijgen wel vaak de vraag of we ook losse voedings- of trainingsschema’s kunnen maken, dan zouden we wellicht veel meer geld verdienen als we dat zouden doen, alleen het past gewoon niet binnen onze filosofie. Er is daar geen keuze tussen, het enige wat ik daarover wel kan zeggen is dat gedrag wel echt leidend daarin is. Daar begint het mee en eindigt het mee.

Je kunt wel je training en voeding aanpassen, maar als je intussen niet eerst werkt aan je mindset, dan ben je straks ook weer terug bij af. Dat is niet wat we willen. We willen mensen echt handvatten meegeven om op lange termijn keuzes te kunnen maken. Daarom zeg ik ook altijd: we zijn geen wondermiddel, we zijn maar een hulpmiddel. Je kunt in theorie nog zo’n perfect plan hebben, maar als je het niet uitvoert, dan gaat er ook niks gebeuren. Ik hoop met mijn boek veel mensen te activeren om ook echt aan de slag te gaan en niet alleen dat boek te lezen. Lezen is makkelijk, denken aan die push-up is makkelijk, maar het vervolgens doen is een heel ander verhaal. En ik hoop gewoon mensen in actie te brengen.”

Wat is The Fat Burning Guide voor een boek?

"Personal Body Plan is ooit begonnen vanuit het afvallen, dat is denk ik ook de grootste doelgroep die we nu hebben. Dus dit boek – The Fat Burning Guide – is ook specifiek gericht op de methodiek die wij gebruiken om mensen te helpen af te vallen, en het is voor zowel mannen als vrouwen. Ik vertel op hele nuchtere en no-nonsense wijze wat die methode is en hoe mensen dat in hun dagelijkse leven kunnen toepassen."

Wat kun je met de challenges die in je boek staan?

"Bij Personal Body Plan online doen we dat eigenlijk ook: daar krijgen mensen dagelijkse gedragslessen en daar zitten challenges bij, allemaal kleine opdrachtjes, zodat mensen ook daadwerkelijk dingen gaan doen. Juist door dingen te doen en jezelf te onderzoeken, ergens bewust van te worden, dan is ook verandering mogelijk. En het mooie daarvan is dat elke keer als je een overwinning behaalt, dan train je ook je wilskracht. Dat wordt ook weer sterker."

Wat zijn de beste oefeningen voor een ‘smokin’ hot’ lichaam?

"Dat ligt eraan wat je verstaat onder een smokin’ hot lichaam, zowel voor mannen als vrouwen. Als je je bilspieren wilt trainen, dan zijn oefeningen zoals de hip thrust heel erg goed. Een oefening die je thuis kunt doen is de glute bridge: dan ga je op de grond liggen, op je rug, met je benen een beetje gebogen, dan beweeg je je billen omhoog en span je je hamstrings en bilspieren aan. Als je kijkt naar rugspieren, dan is de deadlift daar een hele goede oefening voor, voor je bovenbeenspieren is de squat weer een goede oefening.

Je buikspieren heb je natuurlijk ook nog. Crunches, sit-ups, et cetera zijn niet de beste oefeningen om je buikspieren te trainen: dat is vooral een grote aanslag op je onderrug en nek. Dus daar zijn andere oefeningen voor, zoals de barbell roll out of de hanging leg raise. Dat zijn goede oefeningen. Het is wel goed om te beseffen dat als je echt zichtbare buikspieren wilt, dat dat niks te maken heeft met het doen van buikspieroefeningen, maar heeft alles te maken met de hoogte van je vetpercentage. Dus als je buikspieren niet zichtbaar zijn, dan is je vetpercentage te hoog. En de grootste invloed daarop is je voedingspatroon."

Waarom moét je jouw boek echt aanschaffen?

“Omdat ik het kaf van het koren scheid en echt laat zien dat er geen wondermiddelen zijn, dat het echt aan jezelf ligt. Jij bent de regisseur van je leven, dus pak alsjeblieft die regie. Jij bent in staat om de beste versie van jezelf te worden, dus ik hoop dat mensen die mijn boek kopen tot dat inzicht komen om echt aan de slag te gaan. Dat het een mooie, eerste stap is op weg naar een nieuwe levensstijl en mooie resultaten die ze ook daadwerkelijk voor de lange termijn vast kunnen houden.”

Tom Barten is founder en CEO van Personal Body Plan. Personal Body Plan biedt persoonlijke online coaching op het gebied van voeding, training en herstel.

Helaas: deze winactie is afgelopen. Je kunt niet meer meedoen.