donderdag, 18 augustus 2022

Skiken

Sporten op wieltjes

Skiken: het is een combinatie tussen skiën en biken. Je draagt sport- of wandelschoenen, en daaronder bind je luchtbandjes, de zogenaamde 'skikes'.  

Daarnaast heb je stokken nodig, zodat je meer in beweging komt. Daardoor krijgen ook je arm- en borstspieren het nodige werk te doen, en wordt je algemene coördinatie gestimuleerd.

Langlaufen
Als je wilt remmen met je skikes ga je gewoon in een zijwaartse beweging iets door je knieën. Als je moet klimmen, moet je je stokken ver naar achteren of opzij duwen.

Voor de rest lijkt skiken een beetje op langlaufen. Je kunt het beste op je benen vertrouwen. Die zijn immers een stuk sterker dan je armen en ze kunnen de vaart er beter in houden.

Uitrusting
Skiken is een betrekkelijk veilige en eenvoudige sport, maar coördinatie is belangrijk. Ook je uitrusting is van belang. Zo moeten je stokken een hoogte hebben van 0,9 keer je lichaamslengte (skikes meegerekend), omdat je ze soms ver van je af moet duwen.

Verder is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommigen houden van een losse grip, waarbij vooral de triceps en de borstspieren worden aangesproken en de schouders en polsen worden ontzien.

Met de handen in de riempjes hebben je handen sowieso al minder te lijden. Let er wel op dat je je riempjes niet te strak om je handen wikkelt, want anders breng je je polsen en schouders in gevaar bij een eventuele val.

On- en offroad
Skiken kun je zowel on- als offroad. Op alle wegen en zelfs als er geen weg is, kun je met de skike vooruit. Daar waar je met skates of skeelers gebonden bent aan asfaltwegen, kun je met de skikes ook op onverharde wegen veel plezier beleven.

Eigenlijk kun je overal komen waar je met een mountainbike ook komt. Als de route maar breed genoeg is en de ondergrond niet te zacht.

Trefwoorden: