Sporten goed voor zelfvertrouwen

Getty Images

BAARN - Sport verbetert je zelfbeeld. Het doet er zelfs niet toe of je er ook echt fitter door wordt. Dit blijkt uit een analyse van 57 studies over de brede effecten van lichaamsbeweging.

Het is geen wereldnieuws dat sportieve mensen een beter zelfbeeld hebben dan mensen die minder aan sport doen. Maar er is nog nooit onderzocht hoeveel je moet sporten en welke doelen je moet bereiken voor je tevreden bent met je lichaam.

Heather Hausenblass van de University of Florida suggereert nu dat het de lichaamsbeweging op zich is die ons spiegelbeeld in ons voordeel verzacht, en niet de effecten van het sporten.

Meer voldoening
Hausenblass analyseerde 57 studies over de brede effecten van lichaamsbeweging en ontdekte dat het zelfbeeld van sportende mensen altijd verbetert, ongeacht of ze resultaten bereiken.

Zelfs wie nooit de begeerde voordelen, zoals gewichtsverlies, spieren, een platte buik, lichaamskracht of cardiovasculaire conditie behaalt, kijkt met meer voldoening naar zijn of haar lichaam.

Het effect is iets groter bij vrouwen. Ook leeftijd speelt mee: oudere mensen rapporteren sneller dan jongeren dat ze er beter uitzien nadat ze gingen sporten.

Welke sport je kiest, en hoe intens je die beoefent, is niet van belang. Alleen regelmaat en frequentie tellen.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • GezondheidsNet.be