Sporten met spierpijn: doen of niet?

Goede vraag

sporten-spierpijn-artikel
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: mag je trainen als je nog spierpijn hebt van de vorige training?

Na het sporten kun je last hebben van spierpijn. Dat kan meteen gebeuren, maar de spierpijn kan ook pas na één of twee dagen erger worden. De later optredende spierpijn treedt vooral op na zware belastingen waarbij de spieren worden 'uitgerekt' terwijl ze actief zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een berg afloopt.

Als je spierpijn hebt, kun je het beste rustig aan doen. Ga niet helemaal niets doen, dat is ook niet goed. Beweging bevordert de doorbloeding en het herstel van de spieren. Train niet te zwaar en belast andere spieren dan de spieren waarin je spierpijn hebt.

Pijn verlichten

Heb je enorme spierpijn? Dan kun je weinig doen om er sneller vanaf te zijn. Vaak is de spierpijn 24 tot 48 uur na de inspanning het heftigst. Daarna zal de spierpijn langzaam minder worden en na maximaal een week volkomen weg zijn. Je kunt de pijn verminderen door warmte. Neem een warm bad of een warme douche, kleed je goed warm aan of laat je masseren. Ook dat verlicht de pijn.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik