Tien minuten sporten per dag is genoeg

Getty Images

ONTARIO - Het excuus geen tijd om te sporten gaat volgens onderzoekers van de McMaster University in Ontario niet meer op. Zij tonen aan dat sporters meer kunnen krijgen voor minder: een kortere training en meer resultaat.

Professor Martin Gibala, leider van het onderzoek, geeft aan dat het voldoende is om drie keer in de week tien minuten intensief te sporten. Wel moet je na iedere minuut inspanning een minuut rust nemen.

'Op die manier verbeter je de spierkracht en fitheid in dezelfde mate als bij een lange wandel- of fietstocht.' aldus Gibala.  

Eerder onderzoek liet het effect van deze zogenaamde intervaltraining al zien, maar hierbij ging het om maximale inspanning. Gibala en zijn team tonen echter aan dat ook een minder extreme vorm van training werkt. De reden hiervoor is nog onduidelijk.

Volgens de onderzoekers is de intervaltraining gemakkelijk uit te voeren, door tijdens het fietsen of joggen sprintjes en rustmomenten van een minuut af te wisselen. 'Dit maakt het toegankelijk voor iedereen'.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Journal of Physiology.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • The Independent