Tricep dips tegen zwabberarmen

Train je bovenarmen zonder gewichten

Getty Images

Zwabberende kipfiletjes onder je armen als je zwaait? Die wil je zo lang mogelijk uitstellen. Tricep dips kunnen helpen om je bovenarmen wat strakker te maken. Hoewel je deze oefening thuis op de bank mag uitvoeren, is hij zeker niet gemakkelijk.

Helaas gaat alles nu eenmaal een beetje hangen als je ouder wordt. Bij veel vrouwen zijn de bovenarmen als eerste aan de beurt. Zeker na je veertigste ontstaan daar vaak de beruchte kipfiletjes oftewel zwabberarmen. De huid bij je bovenarmen verslapt en verliest elasticiteit. Zeker als je gewicht flink heeft geschommeld, kan je vel uitgerekt zijn. De tricep dip is een oefening waarmee je de achterkant van je bovenarmen weer wat strakker maakt.

Met tricep dips, train je – de naam zegt het al – de triceps. De musculus triceps brachii of driehoofdige armstrekker is een driekoppige spier aan de achterzijde van de bovenarm. Hij zorgt voor het strekken van je elleboog. Veel mensen trainen wel hun biceps, de spier waarmee je je arm buigt, maar verwaarlozen de triceps. Terwijl deze net zo belangrijk zijn voor sterke armen.

Doe de tricep dip

 1. Ga zitten op een verhoging, zoals een (fitness)bankje, een stoel of een hoge traptrede.
 2. Ga op het puntje van de bank zitten.
 3. Plaats je handen op het uiteinde van de bank, naast je billen. Je vingers wijzen naar voren.
 4. Je ellebogen wijzen naar achteren.
 5. Plaats je voeten een stukje van de bank af, zodat je de dips uitvoert met gestrekte benen.
 6. Druk jezelf nu omhoog en een heel klein stukje naar voren, zodat je billen loskomen van de bank. Dit is je uitgangspositie.
 7. Vervolgens zak je langzaam naar beneden. Hierbij buig je je ellebogen naar achteren (niet opzij!). Zak naar beneden tot je ellebogen ter hoogte van je schouders zijn.
 8. Druk jezelf vervolgens weer omhoog tot je weer in de uitgangspositie bent: bijna helemaal gestrekte armen en billen die een stukje voor/boven de bank zweven.

Goede techniek

 • Zak niet te ver naar beneden, want dan krijg je last van je schouders.
 • Houd je ellebogen naar achteren gericht, zeker als ze buigen. Het is niet de bedoeling dat je ellebogen naar buiten wijzen. Zet ze in de uitgangspositie niet helemaal uitgestrekt op slot, maar houd ze steeds een klein beetje gebogen.
 • Probeer je triceps steeds op spanning te houden.
 • Blijf voortdurend met je bovenlichaam rechtop, kijk naar voren.
 • Houd je rug dichtbij de bank.
 • Het zakken doe je vooral heel langzaam, omhoog komen mag je wat sneller en explosiever doen.

Moeilijker en makkelijker

Vind je het een makkie? Pak er nog een stoel bij en leg je voeten daarop. Doe de oefening bovendien heel traag. Hoe langzamer je naar beneden zakt, hoe meer kracht de tricep dip kost.

Kost het dippen je juist veel moeite, probeer het dan eens met je benen gebogen in een hoek van 90 graden. Dat is een prima tricep dip voor beginners.