vrijdag, 23 april 2021

Volkstuin goed voor de gezondheid

WAGENINGEN - Mensen van boven de 62 jaar die een volkstuintje hebben, zijn gezonder dan mensen zonder volkstuin. Dat blijkt uit onderzoek van Agnes van den Berg van onderzoeksbureau Alteera, onderdeel van Wageningen Universtiteit.

Aan het onderzoek deden 121 mensen met een volkstuin mee. Als controlegroep fungeerden 63 van hun buren zonder volkstuin. Gemiddeld brengen de mensen met een volkstuin in de zomer 32 uur per week op hun volkstuin door. Daardoor krijgen ze veel meer lichaamsbeweging dan hun buren zonder volkstuin.

Volgens Van den Berg is het voor het eerst dat de invloed van de volkstuin op de gezondheid is onderzocht. Het effect van de volkstuin bleek niet te gelden voor volkstuinders jonger dan 62 jaar. Bij oudere volkstuinders was er wel een duidelijk verschil.

'Maar', relativeert Van de Berg, 'je moet hierbij wel bedenken dat ouderen die het tuinieren niet meer volhouden, daardoor buiten de selectie vallen. Daarnaast was de controlegroep wat jonger, beter opgeleid en welgestelder dan de ouderen, dus gemiddeld wellicht gezonder. Dat maakt de bewijsvoering op basis van dit onderzoek lastig. Ik vermoed dat we bij beter vergelijkbare groepen hadden gevonden dat zowel jongere als oudere tuinders gezonder en gelukkiger zijn dan hun buren. Reden genoeg dus voor de overheid om, met name in het licht van de vergrijzing, voor deze doelgroep de aanleg van volkstuincomplexen te stimuleren.'

Trefwoorden: