Waarom je vandaag nog moet beginnen met boksen

5 redenen om te boksen

boksen-vrouw
Getty Images

‘Boksen, dat is toch een mannensport?’ Helaas hoor je deze uitspraak nog vaak voorbijkomen, terwijl boksen juist hartstikke goed is voor mannen én vrouwen. Vijf redenen waarom je vandaag nog je bokshandschoenen uit de kast moet halen.

1. Verbrand veel calorieën

Boksen is een zeer intensieve sport, waarmee je al snel tussen de 300 en 1100 calorieën verbrandt, afhankelijk van je lichaamsgewicht, duur van de training en hoe je bokst. Het kan namelijk nogal verschillen of je tegen een bokszak bokst, in de ring of aan het sparren bent.

Een (extreem) voorbeeld: iemand van 70 kilogram verbrandt met een uur boksen tegen een bokszak 422 calorieën. Bouw het wel rustig op: in één keer een uur lang tegen een bokszak tekeergaan houdt niemand vol. Daarbij krijgen je spieren en gewrichten ook meteen (letterlijk en figuurlijk) een flinke klap, dus geef je lichaam de tijd om aan de nieuwe bewegingen te wennen en blessures te voorkomen. 

2. Sterk lijf

Boksen is eigenlijk een combinatie van cardio- en krachttraining en een vorm van High Intensity Interval Training (HIIT). Je zet je spieren in heel je lichaam namelijk flink aan het werk door al het springen, stoten, blokken en wegduiken. Het is dan ook de ideale workout om vet te verbranden en sterker te worden.

3. Meer energie en concentratie

Als je moe bent na een lange werkdag, sta je misschien niet zo te springen om te sporten. Doe het toch maar wel, want van een pittige bokssessie krijg je bakken met energie. Doordat boksen zo intensief is, wordt je lichaam tot het uiterste gedreven en maximaal uitgedaagd. Daarnaast komt je bloedsomloop op gang, waardoor er meer zuurstof in je hersenen komt en je je beter kunt concentreren. 

4. Minder stress

Maak je je zorgen of voel je je gestrest? Boks het er dan lekker uit! Je kunt je op een bokszak goed uitleven en alles even loslaten. Daarnaast maakt je lichaam ook nog eens onder andere endorfine en serotonine aan. Door deze ‘gelukshormonen’ voel je je weer vrolijk en ontspannen.

5. Goed voor je zelfvertrouwen

Stel: je komt in een gevaarlijke situatie terecht, dan is het een fijn idee dat je jezelf kunt verdedigen. Die gedachte alleen al geeft toch enorm veel zelfvertrouwen? Daarnaast leer je door het boksen je grenzen kennen en weet je wat je lichaam aankan. Kortom: je hebt controle over je lichaam en geest, wat veel zelfvertrouwen geeft.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Fit.nl
  • Arendse.nl
  • Bewegenvoorjebrein.nl