zaterdag, 15 mei 2021

Wat moet mijn dochter eten na haar training?

Onze dochter van 14 jaar zit op het mbo en speelt fanatiek korfbal in de hoofdklasse en jeugdselectie. Voor haar sport moet ze veel reizen, soms wel 2 à 2,5 uur. Net als ik is ze tenger gebouwd. Wat kan ze na een training van 1,5 uur het beste eten?
Harriët

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Het is belangrijk om het eten van je dochter goed voor te bereiden. Haal hersluitbare bakjes in huis, zodat je haar altijd gemakkelijk gezonde voeding mee kan geven.

Eten in de auto

Geef haar na een training van 1,5 uur altijd een goed uitgebalanceerde maaltijd. Maak als ze thuis eet een gezonde avondmaaltijd van bijvoorbeeld vlees, vis of ei, met zoete aardappel, quinoa, zilvervliesrijst aangevuld met verschillende soorten groenten en eventueel met peulvruchten zoals linzen of kikkererwten. Als zij in de auto moet eten, maak dan bijvoorbeeld een quinoa- of couscoussalade voor haar met vlees, groenten en noten en geef haar dat mee in een bakje. Zij kan dit voor of na de training eten.

Tussendoortjes

Geef haar voor tijdens het reizen tussendoortjes mee die veel belangrijke voedingsstoffen bevatten, zoals onbewerkte noten, twee stuks fruit per dag, een bakje met Griekse yoghurt en noten, een paar dadels of vijgen, een gekookt ei of bijvoorbeeld zelfgemaakte havermoutkoekjes van banaan, noten en havermout. 

Ook kun je haar elke dag een aantal oerspeltboterhammen meegeven belegd met bijvoorbeeld biologische pindakaas, een banaan, hummus of avocado. Deze soorten beleg bevatten veel goede voedingsstoffen, kies liever geen zoet beleg. Omdat ze erg tenger is en veel sport is het belangrijk dat ze heel regelmatig eet en veel water drinkt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.