6 redenen waarom een smartwatch goed voor je gezondheid is

Helpt een smartwatch je gezonder te leven?

Vrouw kijkt op haar smartwatch
Getty Images

Als er iets tegenwoordig duidelijk is, is het wel hoe belangrijk het is om lichamelijk en geestelijk fit te zijn. Een smartwatch is een makkelijk hulpmiddel om je gezondheid te monitoren en je te motiveren meer te bewegen.

Smartwatches zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet alleen omdat het een makkelijke manier is om te bellen, berichtjes te versturen en bekijken en te betalen, maar ook omdat je letterlijk de vinger aan de pols van je gezondheid houdt. Want zo'n horloge geeft prima inzichten in hoe je ervoor staat en wat je nog zou kunnen doen om je gezondheid verder te verbeteren. Bovendien helpt het je ongezonde patronen te vinden en te doorbreken. Zes redenen waarom zo'n smartwatch goed voor je gezondheid is.

1. Je komt makkelijker aan de beweegnorm

Het is een van de meeste bekende en basale functies van een smartwatch: de stappenteller. Toch is het een van de makkelijkste manieren om te voldoen aan de Nederlandse norm gezond bewegen en zo actief aan je gezondheid te werken. De meest gehanteerde norm voor volwassen mensen is 150 minuten matige tot intensieve inspanning per week. Dat is bijvoorbeeld vijf dagen per week 30 minuten flink doorstappen. Mensen die voldoen aan deze norm zijn ook gemeten met een stappenteller en het blijkt dat je ongeveer 10.000 dagelijkse stappen nodig hebt om de norm te halen. Dat is een globale richtlijn, want de ene mens neemt grotere stappen dan de andere. Kinderen zouden minimaal 60 minuten per dag moeten bewegen. Vertaald naar stappen kom je dan op zo’n 14.000 uit. Voor ouderen ligt de norm juist lager, op 7.000 stappen, omdat zij langzamer lopen en minder stappen per minuut maken. Het mooie van zo'n stappenteller: je wordt je bewust van hoeveel - of hoe weinig - je beweegt op een dag. Staat de teller aan het einde van de dag op 7000, dan ben je toch geneigd om nog even een rondje extra te doen na het avondeten.

Zo'n smartwatch telt niet alleen je stappen, de meeste merken helpen je gedurende de dag actief te blijven door bij te houden wanneer je stilstaat en je eraan te herinneren dat je moet bewegen. Je voelt een trilling en verschijnt er een melding op het scherm als je nog niet voldoende bewogen hebt. Zo word je actief getriggerd om regelmatig even op te staan.

2. Oog voor je hart(ritme)

Of je nu in de sportschool staat, een rondje hardloopt of gewoon aan de wandel bent: de hartslagmeter in je smartwatch zorgt ervoor dat je niet overdrijft. Je kunt met je hartslagmeting goed zien hoe intensief activiteiten zijn en in welke zone je aan het trainen bent. Op basis hiervan kan je de trainingen aanpassen en zo voor een betere sportprestatie gaan.

Sommige merken kunnen ook een hartfilmpje (ECG) maken. Zo'n hartfilmpje kan bijvoorbeeld mogelijke ritmestoornissen oppikken. Een onregelmatige hartslag is niet goed en kan tot gezondheidsproblemen leiden. Het filmpje is te exporteren naar een PDF, die je met je huisarts kunt delen. Een ECG van een smartwatch is natuurlijk geen officiële ECG, maar de meeste huisartsen zullen zo'n waarschuwing van je horloge wel degelijk serieus zullen nemen. Ze zullen echter (nog) niet vertrouwen op de klinische betrouwbaarheid, en je doorverwijzen naar een cardioloog.

3. Het is een sportcoach om je pols

Een ander voordeel van een smartwatch is dat hij je motiveert je oefeningen beter te doen. Omdat het horloge de data van je oefeningen trackt, kun je je vorderingen goed bijhouden en je sportdoelen aanpassen/ophogen waar nodig. Fietsen, hardlopen, zwemmen: je smartwatch houdt al je prestaties bij. Bij de meeste smartwatches is koppelen met externe apps, zoals Strava en Runkeeper ook mogelijk.

4. Een smartwatch helpt je beter slapen

Wie niet goed slaapt, merkt dat aan zijn gezondheid. Omdat je smartwatch je slaappatroon analyseert, kun je precies zien waar je aan kunt werken om je nachtrust te verbeteren. De meeste smartwatches meten de slaapduur en de slaapkwaliteit. Zo zal je zien dat je na het drinken van alcohol of koffie minder diep slaapt.En misschien heeft intensief sporten in de avond ook wel effect op je slaap. Dit inzicht kan je helpen beter te slapen.

5. Inzicht in je eetpatroon

Bij de meeste smartwatches kun je ook - soms via een gekoppelde app - ingeven wat je gegeten en gedronken hebt en zelfs een voedingsschema maken. Dit helpt je bij het bereiken en vasthouden van je streefgewicht. Zo zie je in een oogopslag of je alle benodigde vitamines en mineralen hebt binnengekregen en hoeveel calorieën je eet en of je die dag voldoende water hebt gedronken.

6. Helpt je herinneren aan medicijnen

Omdat een smartwatch ook je agenda-herinneringen op het schermt toont, kun je 'm ook prima gebruiken om jezelf eraan te herinneren wanneer je eventuele medicijnen moet innemen.

Auteur