Zenboksen: eerst kickboksen, daarna yin yoga

Knallen, ontladen en ontspannen

vrouw-zenboksen
Getty Images

Eerst je stress en boosheid eruit boksen, daarna de stilte opzoeken en ontspannen op de mat met yin yoga. Dat is het idee achter 'zenboksen'. Je schijnt er zowel geestelijk als lichamelijk helemaal van op te knappen. Hoe doe je dat? En is het wat voor jou?

Kickboksen en yoga: het klinkt misschien wat tegenstrijdig (en dat is het ook), maar ze kunnen elkaar perfect aanvullen. Eerst jezelf lekker afmatten met yang, daarna ontspannen met yin, zodat je na afloop helemaal 'zen' naar huis kunt gaan.

Deze combinatievorm heeft een positief effect op lichaam én geest. Zo ontdek je de grenzen van je eigen lichaam en ga je aan de slag met het zoeken van fysieke en mentale rust. Het is dus niet zomaar een sport, maar het mentale aspect speelt ook een grote rol. Als je last hebt van stressgerelateerde klachten, zoals overspannenheid of een burn-out, dan kan een les zenboksen een goede uitlaatklep zijn. 

Kickboksen

Hoe zo'n les er precies uitziet? De lessen beginnen meestal met zo'n drie kwartier kickboksen. Dit is het meest intensieve lesonderdeel dat conditioneel heel uitdagend is. Tijdens dit onderdeel leer je trap- en stoottechnieken en geef je alles wat je hebt. Het doel is alleen niet om een goede bokser te worden. Je leert bijvoorbeeld contact te maken met je emoties, zoals boosheid, deze te ontladen en je grenzen te voelen. Zo word je fysiek en mentaal sterker en zit je lekkerder in je vel. 

Yin yoga

Na het kickboksen is het tijd voor stilte en ontspanning met yin yoga. Volgens docent Jeroen van der Lee 'voelen en begrijpen mensen na het boksen, en het ontladen, plotseling bepaalde ademhalingstechnieken en yogahoudingen'. Dit laatste onderdeel is een hele fijne afsluiting van een pittige les. Je hebt letterlijk en figuurlijk weer even tijd om op adem te komen. 

Is het iets voor jou?

Als je gevoelig bent voor stress of spanningen, of gewoon gek bent op yoga en boksen, dan is zenboksen zeker iets voor jou. Je kunt het beste wel lessen volgen onder begeleiding van een gecertificeerde trainer, zoals Jeroen van der Lee. Verschillende sportscholen en yogastudio's bieden zenbokslessen aan, zoals Home of Zen, Het Sportlokaal en Zweiersdal. Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op de website van Praktijk de Wereld

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Yoga International