donderdag, 30 juni 2022

Zweedse trend: sporten tijdens de lunchpauze

Een goed moment voor beweging

Loop op een doordeweekse dag rond lunchtijd een Zweedse sportschool binnen en je zult zien dat het er alles behalve rustig is. Groepslessen zijn volgeboekt, de crosstrainers zijn bezet en als het zonnetje schijnt, word je buiten ingehaald door tientallen hardlopers. Sporten tijdens de lunchpauze, dat is de Zweedse trend.

Breek de dag doormidden

Na een lange dag hard werken, is de kans groot dat je je pantoffels verkiest boven je hardloopschoenen. De Zweedse werknemers hebben daar wat op bedacht: in plaats van dat zij ’s avonds met tegenzin naar de sportschool gaan, breken zij de dag door midden met een workout. Een rondje hardlopen door het park, een yogales van een half uur of een grote wandeling is waar veel Zweden hun lunchpauze in de kantine voor vervangen.

Goed voor de concentratie

Geen slecht idee, want sporten is hartstikke goed voor de concentratie. Vele wetenschappers bevestigen dit. In een Zweeds onderzoek uit 2011 werd bijvoorbeeld gekeken naar drie groepen werknemers. De eerste groep moest verplicht twee en een half uur sporten onder werktijd. De tweede groep kreeg de uren vrij en de derde groep was een controlegroep. De sportende groep en de werknemers die vrij kregen, waren productiever. Voor een onderzoek van eigen bodem werd gekeken naar scholieren die hun lessen onderbraken met twintig minuten bewegen. Ook de concentratie van deze leerlingen verbeterde.

Eet wel bewust

Maar wanneer kun je dan je broodje eten? Achter het bureau gaat tegen alle regels in, toch? Kwaliteit staat voorop, vindt diëtist Lobke Faasen. “Liever een salade achter je bureau dan een witte boterham in volle aandacht, maar natuurlijk kun je beter met focus eten. Door achter je bureau te eten, eet je niet met aandacht en zul je je waarschijnlijk minder verzadigd voelen. Dit komt deels doordat je minder bewust bent van het feit dat je aan het eten bent, maar ook doordat je minder goed kauwt.” In plaats van de gehele pauze aan bewegen te besteden, kun je dus beter wat tijd bewaren om je op je maaltijd te concentreren.

Sprinten of wandelen

Een paar honderd meter sprinten tijdens de lunchpauze zal niet voor iedereen prettig klinken. Je wil natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om je op te frissen en als jouw kantoorgebouw niet over een douche beschikt, wordt dat lastig. Misschien is er een sportschool in de buurt waar je even flink kunt zweten, of kies je ervoor om rustig te wandelen. Alle beweging is goed. Daarna kun je er weer de hele middag tegenaan.

Bronnen

 

Bron(nen):