7 keer 'natuurlijke' probiotica

Gefermenteerde voedingsmiddelen

Getty Images

Probiotica ken je misschien vooral in de vorm van zuivelproducten waaraan goede bacteriën zijn toegevoegd of voedingssupplementen. Toch zijn er ook heel veel voedingsmiddelen die uit zichzelf - of na een bewerkingsproces - ook deze goede bacteriën bevatten. Yoghurt bijvoorbeeld. Of zuurkool. Zeven voedingsmiddelen op een rijtje.

1. Yoghurt

De meest bekende bron van goede bacteriën is natuurlijk yoghurt. Aan yoghurt worden vaak bacteriën toegevoegd, maar het bevat van nature ook al het een en ander. De lactose in yoghurt is door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuren. We noemen dit fermentatie. De bacteriën Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus en Streptococcus salivarius ssp. thermophilus zijn hier verantwoordelijk voor.

Door de fermentatie is yoghurt makkelijk te verteren, wordt de maaglediging versnelt en de darmpassage gestimuleerd. Yoghurt ondersteunt ook de darmflora.

2. Zuurkool

Net als yoghurt is zuurkool gefermenteerd. Door de fermentatie blijft de kool veel langer houdbaar. De melkzuurbacteriën in de zuurkool hebben een gunstig effect op de darmen. Zuurkool zit ook vol vitamines, vooral vitamine C. Daarbij is de zuurkool veel lichter verteerbaar dan de witte kool waar het van gemaakt wordt.

Let er wel op dat je de zuurkool zo veel mogelijk rauw koopt. Kant-en-klare zuurkool wordt namelijk flink verhit in het verwerkingsproces. Hierdoor gaan veel voedingsstoffen verloren. Ook als zuurkool in contact komt met lucht verlies je veel gezonde stoffen.

3. Misosoep

De basis van misosoep is een mengsel van gefermenteerde sojabonen, zout en een graan. In Japan is misosoep een populair ontbijt. Het brengt je spijsverteringssysteem goed op gang. Misosoep bevat soms wel 160 verschillende bacteriestammen. De soep is ook heel licht verteerbaar, caloriearm en rijk aan vitamine B en allerlei antioxidanten.

4. Hüttenkäse

Lang niet alle melkzuurbacteriën bereiken je darmen: sommige overleven de reis niet. Onderzoek heeft aangetoond dat de bacteriën in sommige gefermenteerde zachte kazen als Hüttenkäse ook sterk genoeg zijn. Sommige oude kazen zijn tevens probiotica.

5. Kefir

Het is een dik vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank: kefir. De drank komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. Van oudsher wordt kefir gemaakt van kefirkorrels die worden toegevoegd aan melk waardoor fermentatie optreedt.  Bij in de fabriek geproduceerde kefir wordt een mengsel van bacteriën en gisten toegevoegd.

De melkdrank bevat verschillende culturen melkzuurbacteriën die overleven in de maag. Daarom kunnen deze bacteriën een gunstig effect hebben op de darmen. De gistculturen schijnen je darmen ook te ondersteunen.

6. Augurken

Augurken zijn ook vaak gefermenteerd. Eet je augurken om je darmflora te bevorderen? Kies dan gezouten augurken zonder azijn. Een oplossing van zeezout en water bevordert de groei van goede bacteriën, waardoor de voordelen voor je spijsvertering het grootst zijn.

7. Tempeh

Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Daarom wordt het ook wel gezien als natuurlijk antibioticum. Daarbovenop is tempeh rijk aan eiwitten.

Hoewel veel mensen baat hebben bij probiotica zijn de gezondheidsclaims op het gebied van darmklachten, allergische reacties en weerstand niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Er zijn echter ook geen ongewenste bijwerkingen bekend.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • WebMD