maandag, 9 december 2019

Chocolade-auberginebrownies

Hoe vreemd het ook mag klinken, aubergine is heerlijk samen met pure chocolade, die vol flavonoïden zit. Echt verrukkelijk.
Aantal personen:
12
Bereidingsduur:
30 minuten
Ingrediënten:
  • 1 middelgrote aubergine (200 g), geschild en in blokjes
  • 150 g pure chocolade (minimaal 70 procent droge cacaobestanddelen), in stukjes
  • 60 g kokosolie
  • 60 g zachte ontpitte dadels, fijngehakt
  • ½tl zout
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 1 tl bakpoeder
  • 80 g gemalen amandelen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C. Stoom de aubergine 15 minuten tot hij zacht is (of doe hem in de magnetron, dat kost minder tijd). Doe de aubergine in een middelgrote kom en roer er de chocolade en de kokosolie door. Doordat de aubergine nog warm is, smelt de chocolade en de olie. Voeg de fijngehakte dadels en het zout toe. Blend het mengsel met een staafmixer of in de keukenmachine tot het glad is. Voeg nu als het voldoende is afgekoeld, de eieren en het bakpoeder toe. Blend nogmaals ongeveer een minuutje en meng de gemalen amandelen erdoor. Spreid het mengsel uit op een middelgrote bakplaat bekleed met vetvrij papier en zet ongeveer 20 minuten in de oven. Het is gaar wanneer een mes er schoon uitkomt.

Serveer de brownies met jam van chia en frambozen en/of levende, biologische volle Griekse yoghurt.

Tip: Voor cupcakes: verdeel het mengsel over een cupcakevorm met 12 holtes die zijn bekleed met papieren cakevormpjes en zet ongeveer 15-20 minuten in de oven.

Dit recept komt uit het boek Het slimmedarmendieet van Michael Mosley. Lees ook het interview dat we met hem hadden over dit boek.