Dikke darm

Onderdeel van de spijsvertering

Getty Images

De darm is een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De darm bestaat uit drie delen: de dunne darm, de endeldarm en de dikke darm. Wist je dat de dikke darm wel één meter lang is?

De dikke darm ligt als een soort omgekeerde 'U' in de buikholte. Hij gaat over in het rectum, ook wel de endeldarm genoemd. De endeldarm eindigt bij de anus.

Drie lagen

Net als de dunne darm bestaat de wand van de dikke darm uit drie lagen: de dubbele spierlaag, de bindweefsellaag en de slijmvlieslaag.

Bewegingen

In de dikke darm beweegt voedsel langzaam voort in de richting van de anus. De darminhoud wordt als het ware geduwd doordat de spieren van de darm zich op verschillende plaatsen samentrekken en vervolgens weer verslappen. Dit heet peristaltiek of peristaltische bewegingen.

De dikke darm kent twee soorten peristaltische bewegingen:

  • Door ringvormige insnoeringen, die zich telkens verplaatsen, schuift de darminhoud heen en weer. Hierdoor wordt de darminhoud tegengehouden. Zo kan de darm vocht en zouten uit de ontlasting opnemen.
  • Een paar keer per dag ontstaan er in de dikke darm massacontracties, krachtige peristaltische bewegingen. Deze zorgen voor de verplaatsing van voedsel door de dikke darm. Ze kunnen voelen als lichte krampen en ontstaan vooral na de maaltijd.

Wat doet de dikke darm?

Als je eet, komt voedsel via je mond, slokdarm en maag eerst in de dunne darm terecht. Voeding die niet in de dunne darm verteert, wordt doorgeschoven naar de dikke darm. Daar worden water en zouten aan de overgebleven dunne massa onttrokken en aan het bloed afgegeven. Daardoor ontstaat een soepele brij.

Dagelijks gaat er ongeveer 7 tot 9 liter vocht door de dunne darm, 5 tot 7 liter hiervan komt van speeksel en spijsverteringssappen. Zo'n 2 liter vocht in de ontlasting is afkomstig van wat iemand eet en drinkt. Uiteindelijk gaat ongeveer 1,5 liter samen met de onverteerbare voedselresten naar de dikke darm. In de ontlasting blijft slechts 100 milliliter vocht over.

Wat blijft er over?

Darmbacteriën bewerken onverteerbare voedselresten in de dikke darm. Hierbij komen stoffen vrij die de bewegingen van de dikke darm stimuleren. Ook ontstaan er gassen, oftewel winden en scheten. De ontlasting die uiteindelijk het lichaam verlaat, bestaat uit onverteerbare voedselresten, bacteriën, dode darmwandcellen, galkleurstof, slijm en een kleine hoeveelheid water en zouten. Dagelijks produceert een mens gemiddeld 100 tot 150 gram poep.

Endeldarm en anus

Het laatste stukje van het spijsverteringskanaal is de endeldarm. Daar wordt ontlasting tijdelijk opgeslagen. Als deze vol is, krijg je een gevoel van aandrang. Het is belangrijk om naar het toilet te gaan zodra je aandrang voelt. Als je niet gaat, dan kan dit klachten veroorzaken.

 

Auteur 
Bron 
  • Maag Lever Darm Stichting