dinsdag, 17 mei 2022

Help, mijn kind heeft wormen

Jeuk tussen de billen

Oxyuren, aarsmaden of wormpjes bij kinderen: zijn ze gevaarlijk? En: hoe behandel je ze?

Hevige jeuk tussen de billen en gekriebel op de huid rond de anus. Deze verschijnselen kunnen je vertellen dat je kind wormpjes heeft. Vooral als je kind ’s avonds niet in slaap kan komen óf juist wakker wordt door verschrikkelijke jeuk.

Wat zijn Oxyuren?

De officiële naam van wormpjes is Oxyuren of aarsmade. Oxyuren zijn kleine witte dunne wormpjes. De lengte van de wormpjes is ongeveer acht millimeter. Als ze net uit het lichaam komen en op de huid rond de anus zitten, dan bewegen ze nog. Dit gekronkel veroorzaakt jeuk. De wormpjes leggen eitjes rond de anus. De huid raakt hierdoor geïrriteerd. Meisjes kunnen ook jeuk hebben bij de vagina.

Oorzaken

Kinderen hebben wormpjes omdat zij de eitjes hiervan hebben binnengekregen. Wormpjes die via de anus naar buiten kruipen zijn vrouwtjes. De vrouwtjes leggen eitjes op de huid rond de anusopening. Dit veroorzaakt jeuk. Je kind gaat krabben en krijgt de plakkerige eitjes aan zijn vingers. Eitjes worden zo gemakkelijk overgedragen. Als je kind diezelfde vingers in zijn mond stopt, krijgt hij de eitjes weer binnen. Via contact met deurknoppen, speelgoed en andere voorwerpen, worden de eitjes op andere kinderen overgebracht. Ook kunnen de eitjes indrogen en zo in het beddengoed of in huisstof komen.

Diagnose

Soms kan je zien dat er een of meerdere wormpjes tussen de billen zitten. Als je kind een keer heel erge jeuk heeft, is dat een goed moment om te checken of hij inderdaad wormpjes heeft. Als je de billen voorzichtig van elkaar houdt, kan je de wormpjes zien liggen of bewegen.

Behandeling

Je kunt wormpjes behandelen door een Mebendazol tablet aan je kind te geven. Dit doe je tweemaal, met een tussentijd van veertien dagen. Het is heel belangrijk om dit medicijn ook na die veertien dagen nog eens in te nemen. Het medicijn is onschuldig voor ons, maar het doodt de wormpjes. Je kunt Mebendazol kopen bij de drogist.

Broertjes en zusjes worden vaak op hetzelfde moment mee behandeld. Kinderen die jonger zijn dan twee jaar mogen Mebendazol niet hebben, omdat er bij deze groep nog onvoldoende gegevens zijn over de werking van het medicijn. Ook aan zwangere vrouwen wordt dit middel niet voorgeschreven. Er is onvoldoende informatie bekend over de eventuele gevolgen voor het embryo.

Het is belangrijk om te voorkomen dat je kind opnieuw wordt geïnfecteerd. Houd daarom de nagels van je kind kort en help met het goed wassen van de handen. Was aan het begin van de behandeling al het beddengoed en neem de vloer af met een vochtige doek. De eitjes kunnen slecht tegen water.

Hond

Kinderen én volwassenen kunnen spoelwormen oplopen via contact met de uitwerpselen van honden. Pups zijn vaak in het bezit van deze wormen. De eitjes van spoelwormen zijn goed bestand tegen van alles en nog wat en je kind kan dus ook via een zandbak of speelplaats de wormen binnenkrijgen. Kinderen raken vaak besmet omdat zij van alles in hun mond stoppen.

Dit artikel is goedgekeurd door Carole Lasham, algemeen kinderarts in het Tergooi Ziekenhuis te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.