Ik heb veel last van winderigheid. Wat is hier de oorzaak van?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

vrouw-laat-winden
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: na het eten heb ik erg veel last van winderigheid. Ik durf nergens meer naartoe omdat ik mij zo schaam. Wat is hier de oorzaak van?

Na het eten heb ik erg veel last van winderigheid. Ik ben naar een bekkenspecialist geweest en heb ­diëten gevolgd, zonder afdoende ­resultaat. Ik durf nergens meer naartoe omdat ik mij zo schaam.

Eerst enkele feitjes: men spreekt van winderigheid bij meer dan 25 windjes per dag. Dit heeft zelden een medische relevante oorzaak en gaat vaak gepaard met een opgezette buik, krampen en boeren. Wat kan helpen is geen voeding eten die extra gas produceert (bonen, radijsjes, knoflook etc.), stoppen met koolzuurhoudende dranken, roken en kauwgom kauwen, en extra of juist ­minder vezels eten. Een diëtist kan hierbij adviseren. Ook is een goede ­eet- en drinktechniek van belang, dus niet slurpen, niet met volle mond ­praten, rechtop zitten en goed kauwen.

Nu richt ik me weer tot u. Gebruikt u medicijnen die winderigheid als bijwerking hebben? Op proef zouden probiotica ­effectief kunnen zijn. Zet dit geen zoden aan de dijk, bespreek dan de volgende ­mogelijke aandoeningen met uw arts: coeliakie, prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn, parasieten in de ­ontlasting of lactose-intolerantie.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond oktober 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond