Is er iets te doen aan die winderigheid?

Getty Images

De laatste jaren heb ik heel veel last van winden laten. Ze komen zonder dat ik er erg in heb en ik kan ze niet tegenhouden. Heeft het zin om naar een specialist te gaan? Ik ben een vrouw van 82 jaar.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Gemiddeld produceert een mens zo’n tien tot twintig winden per dag - samen zo’n twee liter gas – en ongeveer 20 procent van de mensen heeft desgevraagd last van winderigheid. ‘Normaal’ winden laten wordt dus al door heel veel mensen als storend ervaren. Mensen op kantoor zullen er eerder ‘last’ van hebben dan mensen in de buitenlucht.

Voor overmatige winderigheid worden heel veel oorzaken genoemd, waaronder lucht inslikken. Zelf geloof ik dit niet zo erg, omdat er in je darmen veel lucht wordt opgenomen in het bloed, die je dan gewoon weer uitademt. Ik denk dat als de hoeveelheid winden die je laat echt uitzonderlijk groot is, je het dan moet zoeken in de sfeer van het dieet. Vrij berucht is een overmaat aan suikers; die gaan gisten in de darm. Helaas komt ook bij de vertering van gezond, vezelrijk voedsel veel gas vrij.

De tegenhanger van winderigheid, verstopt raken, is minstens even naar. Toch zou u een keer een diëtist kunnen raadplegen om uw eetpatroon door te nemen. Daarnaast is het bij u vooral een probleem dat u het niet tegen kunt houden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met een verzwakte bekkenbodem. Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in bekkenbodemproblematiek.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.