Is pittig eten slecht voor je darmen?

Darmklachten na pikante maaltijd

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is pittig of pikant eten slecht voor je darmen?

Veel mensen mijden pittig eten, omdat het slecht zou zijn voor de spijsvertering en darmen. Maar dat blijkt helemaal niet nodig. Volgens wetenschappers blijkt pittig eten zelfs gezondheidsvoordelen te hebben.

Capsaïcine

De gezondheidsvoordelen van rode pepers - die zorgen voor een pittige smaak aan gerechten - zijn vooral te danken aan het stofje capsaïcine. Het is al langer bekend dat het goed is voor de lijn. Door regelmatig een lepeltje peper aan je maaltijden toe te voegen krijg je minder snel trek én je verbuikt meer calorieën. Het stimuleert je vetverbranding.

En een andere wetenschappelijk studie van het Maastricht UMC+ liet zien dat een kleine portie rode peper toevoegen aan je maaltijd een gunstig effect heeft op het voorkomen van het jojo-effect.

Goed voor cholesterol

Andere onderzoeken wezen uit dat capsaïcine goed is voor zowel je cholesterol als je hart. Duidelijk is dus dat pittig eten gezond voor je kan zijn. Een aantal redenen dus om regelmatig rode peper te eten, maar wat als je last hebt van darmklachten?

In dat geval kun je dus juist beter pikant eten mijden. Geen pittige curry, kruidige shoarma of sambal voor mensen met spijsverteringsproblemen.

Prikkelbaar Darm Syndroom

Zoals PDS, oftewel het Prikkelbaar Darm Syndroom, bijvoorbeeld. Een aandoening waar heel wat mensen mee te maken hebben. Als je daar last van hebt, is de kans groter op klachten wanneer je pikant eet. Darmen van mensen met PDS zijn gevoeliger voor capsaïcine. Door pittig te eten kunnen ze te maken krijgen met symptomen die horen bij deze aandoening, zoals een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn en buikkrampen.

Crohn en colitis

Ook mensen met ziekten als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen pittig en gekruid eten beter laten staan. Bij beide aandoeningen hebben patiënten last van chronische ontstekingen wat kleine wondjes in de darmwand kan veroorzaken. De darmen zijn hiermee gevoeliger voor pittige en gekruide voeding.

Brandend maagzuur

Heb je vaak last van brandend maagzuur? Ook dan kun je beter geen pikant of sterk gekruid eten nuttigen.

We kunnen dus niet stellen dat pittig eten slecht is voor je darmen én zelfs gezond voor mensen zonder darmklachten, maar als je daar dus wel mee te maken hebt, kun je (te) pittige voeding beter niet nemen. En ieder mens is uniek natuurlijk. Heb je geen darmklachten, maar krijg je altijd last van bijvoorbeeld diarree na het nuttigen van een pittige maaltijd? Dan zul je het waarschijnlijk niet zo snel weer eten. En andersom is dat natuurlijk net zo.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik