Kan ik ontlasting beter voelen aankomen?

Getty Images

Ik voel vaak ontlasting niet aankomen, vooral bij het wandelen. Kan ik er met voeding iets aan doen? Ik heb ook een lichte verzakking.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Incontinentie is een gênant probleem en ik begrijp dat u het liefst met een eenvoudig advies geholpen bent. Helaas is het meestal ook een complex probleem. Bij chronische diarree kunnen voedingsadviezen en ‘stoppende’ medicatie (zoals loperamide) soms helpen, maar de kans is groot dat dit een verstopping veroorzaakt. Daarachter ontstaat dan ‘overloopdiarree’: het gaat borrelen en gisten, je krijgt buikpijn en dan gaat ‘de kurk van de fles’ en komt er een enorme stroom diarree op gang. Waarschijnlijk speelt de verzakking een rol. Daarvoor is bekkenbodemfysiotherapie de eerste behandeling. U kunt het best met uw huisarts bespreken wat er speelt en samen een plan maken.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.