vrijdag, 22 januari 2021

Lancering stripboek voor kinderen met een stoma

DELFT - Julia en haar stoma is het gloednieuwe stripboek van de Nederlandse Stomavereniging, dat vandaag in Delft gepresenteerd wordt tijdens de landelijke dag van de vereniging.

Voorzitter Thijs Fonville  van De Nederlandse Stomavereniging overhandigt vandaag het eerste exemplaar van het stripboek voor jonge stomadragers aan dr. Richard Langemeijer, kinderchirurg en Eva Fris, een jonge stomadraagster die heeft geadviseerd bij de totstandkoming van het stripboek.

Het stripboek gaat over een meisje (Julia) dat een stoma krijgt: ‘Na overleg met haar arts besluit Julia dat ze een stoma wil. Nadat de stoma is aangelegd begint haar lichamelijke herstel in het ziekenhuis. Ze krijgt advies van stomaverpleegkundige Loes die haar leert de stoma te verschonen en antwoord geeft op al haar vragen.  Eenmaal thuis kan haar 'nieuwe' leven beginnen. Julia kan nog steeds alle dingen doen die ze eerst ook kon.  Maar hoe doet ze dat nu mét een stoma? Stoeien met haar broertje Daan bijvoorbeeld? En zwemmen en dansen? En zal ze het alleen aan een paar vriendinnen vertellen of toch maar aan de hele klas? Én Julia ontmoet in het ziekenhuis lotgenoot Tijl die zijn leven met een stoma volkomen heeft geaccepteerd. Tijl kan heel goed relativeren, heeft humor en vooral: heel veel goede tips!’

Het stripboek is informatief, soms grappig en geeft een goed beeld van hoe het in werkelijkheid is om een stoma te krijgen en te hebben. Het is in opdracht van de Nederlandse Stomavereniging en in nauwe samenwerking met stomaverpleegkundigen en kinderchirurg geschreven door Clinty Thuijls. Oirik (Erik Nieuwenhuis) is de tekenaar van dit stripboek. 
 

Trefwoorden: