Last van je darmen? Probeer deze recepten

Prikkelbare darmen kookboek voor een rustige buik

koken
Getty Images

Naar schatting lijdt één op de tien Nederlanders aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), een chronische darmaandoening met klachten als diarree en verstopping. In het Prikkelbare darmen kookboek bundelen maagdarmspecialist Heiko De Schepper en diëtist en chef Michaël Sels hun krachten tot lekkere en darmvriendelijke recepten. Wij geven een voorproefje uit het boek.

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Naar schatting komt het bij ruim 10 procent van de Nederlanders voor. Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen, waardoor diarree of juist verstopping ontstaat.

Een van de meest succesvolle manieren om zonder medicatie je pijnlijke en opgezette buik aan te pakken, is door voeding die klachten veroorzaakt te beperken in je dagelijkse maaltijden: het FODMAP-arme dieet. In het Prikkelbare darmen kookboek leggen maagdarmspecialist Heiko De Schepper en diëtist en chef Michaël Sels uit wat het Prikkelbare Darm Syndroom met je spijsvertering doet, focussen ze op welke rol voeding daarin speelt en geven ze aan welke voeding je beter vermijdt. Het boek staat bovendien vol met handige tips, bijvoorbeeld door welke FODMAP-arme producten je je favoriete ingrediënten kunt vervangen (knoflookolie in plaats van verse knoflook of knoflookpoeder bijvoorbeeld). Daarnaast zetten ze de theorie meteen om in de praktijk, met meer dan veertig darmvriendelijke recepten. Geen pijnlijke of opgezette buik meer met deze smakelijke en gezonde recepten!

Een voorproefje uit dit darmvriendelijke kookboek:

Prof. dr. Heiko De Schepper werkt op de afdeling Maagdarmziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en is coördinator van de motiliteitseenheid en de Klein Bekken Kliniek. Daarnaast doet hij onderzoek naar het prikkelbaredarmsyndroom aan de Universiteit Antwerpen, waar hij ook doceert aan de faculteit Geneeskunde. In 2022 verscheen zijn eerste boek Prikkelbare darmen.

Michaël Sels is hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, gediplomeerd chef, auteur en spreker. In 2020 bracht hij zijn eerste kookboek Lekker Lang Leven uit. In het voorjaar van 2021 kreeg hij zijn eigen televisieprogramma Lekker Lang Leven op njam!, en niet veel later verscheen Lekker Lang Leven 2.

Auteur