Mijn kind heeft een blindedarmontsteking

Appendicitis

Getty Images

Heeft je kind constant buikpijn, gecombineerd met verhoging en misselijkheid? Dan zou het een blindedarmontsteking kunnen hebben.

Blindedarmontsteking (appendicitis) is een ontsteking aan een klein aanhangsel van de dikke darm.

Symptomen blindedarmontsteking

De symptomen van een blindedarmontsteking zijn:

Bij tieners en volwassenen begint de pijn vaak rond de navel en verschuift dan naar rechts onderin de buik. Bij kinderen is de pijn vaak meer verspreid door de buik aanwezig. Ze vinden het moeilijk om aan te geven waar het precies pijn doet. De pijn kan de hele tijd aanwezig zijn of in golven voorkomen. Sommige kinderen klagen over pijn bij het plassen. De ontstoken blindedarm ligt dan tegen de blaas ligt. De pijn verergert bij schudden, springen, in bed omdraaien, of als je op weg naar de dokter over een drempel rijdt.

Oorzaak blindedarmontsteking

De oorzaak van het ontstaan van een blindedarmontsteking is niet bekend. Mogelijk raakt de uitgang van de blindedarm afgesloten. Het slijmvlies van de blindedarm is op de een of andere manier beschadigd, waardoor er bacteriën in kunnen komen. Vervolgens raakt de gehele blindedarm ontstoken en zwelt deze op.

Na verloop van tijd kan er een gat ontstaan in de wand van de blindedarm. Dat noemen we een perforatie oftewel een geperforeerde blindedarm.

Diagnose blindedarmontsteking

De huisarts zal eerst lichamelijk onderzoek doen. Bij een blindedarmontsteking wordt het buikvlies geprikkeld en ontstaan er zogenoemde buikvliesprikkelingsverschijnselen die een arts kan beoordelen. Op de buik drukken is heel gevoelig en op bepaalde plekken zelfs extreem pijnlijk. Daarnaast kan het bloed en de urine onderzocht worden. Alles bij elkaar is meestal wel duidelijk of er sprake is van een blindedarmontsteking. Een echo of CT-scan van de buik kan uitsluitsel geven.

Behandeling blindedarmontsteking

De ontstoken blindedarm wordt er met een operatie uitgehaald. Soms krijgt je kind antibiotica. De blindedarm heeft geen functie, dus je kind zal deze niet missen.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur