vrijdag, 22 januari 2021

Moeder bepaalt wat er op ontbijttafel staat

WAGENINGEN - Op maandag 31 oktober start de 9e editie van Het Nationaal Schoolontbijt. In deze week onbijten beginnen 500.000 basisschoolleerlingen hun dag goed met een gezamenlijk ontbijt. Bovendien presenteert de organisatie de uitkomsten van twee ontbijtonderzoeken.

De organisatie van het Nationaal Schoolontbijt vroeg bijna 18.000 moeders van schoolgaande kinderen en 1.000 huishoudens naar hun ontbijtgewoontes. Meer dan de helft van de moeders schuift altijd 's ochtends met het gezin aan tafel. Eén op de twintig geeft toe dit niet voor elkaar te krijgen. De rest zit soms aan tafel maar eet ook wel eens uit het vuistje.  

Keuze brood en beleg
Veel ouders bepalen welk brood hun kinderen eten en ook wat ze erop smeren. Ruim 78 procent van de ondervraagde moeders kiest de broodsoort en dat is meestal bruin- of volkorenbrood. Ongeveer een derde bepaalt het beleg, 48 procent kiest samen met de kinderen wat er op brood gaat. De beleg top 5 is bij kinderen chocoladehagelslag, vleeswaren, chocopasta, kaas en pindakaas.

Ontbijt overslaan
Driekwart weet dat een ontbijt zorgt voor energie en een goede start. Toch ontbijt eén op de vijf gezinsleden niet elke dag. Kinderen op het voortgezet onderwijs ontbijten minder vaak dan kinderen op de basisschool. De meest genoemde redenen om het ontbijt over te slaan zijn dat de ondervraagden liever nog wat langer slapen (33 procent) of het te vroeg vinden om een hap door hun keel te krijgen (32 procent).

Andere producten
Ruim een derde van de ondervraagden eet nooit of niet altijd brood bij het ontbijt. Op de vraag welke ontbijtproducten belangrijk zijn voor een gezond ontbijt, scoren volkorenbrood en bruinbrood toch de hoogste rapportcijfers. Op afstand volgen muesli/cruesli, ontbijtkoek, cornflakes en drinkontbijt.

Met variatie, gemak en prijs houden wordt weinig rekening gehouden bij het kiezen van ontbijtproducten. Het belangrijkste is de smaak, gezondheid en voedingswaarde.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Nationaal schoolontbijt