Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 23 juni 2017

Probiotica tegen hooikoorts

Probiotica helpen wellicht hooikoorts te verminderen. Dit komt omdat het immuunsysteem door de probiotica in balans wordt gebracht. Britse wetenschappers hebben dit in het tijdschrift 'Clinical and Experimental Allergy' gepubliceerd.

Het dagelijks drinken van probiotica kan de afweer zo veranderen dat het minder sterk op pollen reageert. In het onderzoek werd de bacterie Lactobacillus casei gebruikt. Deze bleek dus een gunstig effect te hebben en het immuunsysteem in balans te brengen.

In de studie kregen vrijwilligers vijf maanden lang dagelijks probiotica of een soortgelijk drankje zonder bacteriën. De deelnemers werden vervolgens voor, tijdens en na het hooikoortsseizoen getest op allergische reacties. De probiotica bleken een beschermend effect te hebben tegen hooikoorts.

De wetenschappers hebben niet gemeten of de deelnemers daadwerkelijk minder last van hun hooikoorts hadden. Er werd in de studie alleen naar bloedwaarden gekeken.

Bron(nen):