maandag, 4 juli 2022

Speciaal brood kan helpen bij prikkelbare darm

Mensen met het prikkelbare darm syndroom ervaren minder klachten als ze speciaal brood eten dat een laag gehalte heeft aan zogenaamde ‘FODMAP’s’. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Helsinki.

Patiënten met het prikkelbare darm syndroom (PDS) vrezen vaak dat bepaalde voeding klachten uitlokt of verergert. Deze klachten kunnen bestaan uit buikpijn, diarree en obstipatie. Mogelijk spelen FODMAP’s een rol bij dergelijke buikklachten. FODMAP’s (afkorting van Fermentation of Oligosaccaharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols) zijn bepaalde groepen koolhydraten.

Om dit te testen, aten 87 proefpersonen vier weken lang normaal brood op basis van rogge én aten ze vier weken lang speciaal brood van rogge met een laag gehalte aan FODMAP’s. Tussen deze twee testperiodes zat een week waarin ze hun gebruikelijke eetpatroon volgden.

Minder klachten

Veel PDS-symptomen waren milder in de periode waarin de proefpersonen het speciale brood aten. Ze hadden minder last van winderigheid, buikpijn, krampen en een rommelende maag. Hun kwaliteit van leven en score op de IBS-SSS (vragenlijst die klachten en gevolgen van PDS evalueert) verbeterde echter niet. In beide testperiodes kregen de proefpersonen meer vezels binnen dan gewoonlijk.

De onderzoekers denken dat alleen het type brood aanpassen niet voldoende helpt om de symptomen van het prikkelbare darm syndroom onder controle te krijgen. Het draagt wel bij aan een vermidnering van de klachten en het kan helpen om voldoende vezels binnen te krijgen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
 

Bron(nen):