woensdag, 6 juli 2022

Verdwijnen ongewenste luchtjes door een lucifer?

Goede vraag! In deze rubriek gaan wij op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer een iets minder gezondheidsgerelateerde (maar wel interessante) vraag, namelijk: verdwijnen ongewenste luchtjes door een lucifer?

'In een toiletruimte is de poeplucht sterk verdund. Zulke ijle damp brandt niet meer', vertelt Jos van den Broek, biochemicus en docent wetenschapscommunicatie aan de Leidse universiteit. Hij vindt de verbrandingstheorie 'flauwekul'. 'Een lucifer is sowieso te klein om een paar kubieke meter geurdeeltjes te verbranden.' 

Doordringende geur

De Australische scheikundige John Christie redeneert dat luciferkoppen veel zwavel bevatten. Dat wordt tijdens het ontbranden omgezet in zwaveldioxide. Dit gas heeft een bijzonder scherpe en doordringende geur waar de neus erg gevoelig voor is. Onze reuk wordt er zelfs gedeeltelijk door verdoofd. En dat laatste zou best eens kunnen verklaren waarom we het idee hebben dat de poepgeur afzwakt als we een lucifer afstrijken, denkt de Australiër. We nemen onze neus in feite bij de neus.

Psychologisch element

Van den Broek verklaart de werking vanuit een psychologische element die in het spel zou zijn. 'Als je een wc binnenstapt en je verwacht dat het er naar een beerput ruikt, ben je aangenaam verrast als het naar zwaveldioxide en verbrand hout blijkt te ruiken. Misschien raken je hersenen dan in de war, zodat de poeplucht aan je aandacht ontsnapt.'

Hoe dan ook, het afstrijken van een lucifer lijkt vooral een vorm van zelfbedrog. Op de wc stinkt het nog net zo hard als eerst, alleen merk je het minder.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.