Waarom kun je op vakantie moeilijker poepen?

Obstipatie op reis

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waarom kun je op vakantie moeilijker poepen?

Veel mensen hebben last van obstipatie tijdens de vakantie. Maar waarom? Maag-darm-leverartsen doen er al jaren onderzoek naar, maar hebben er helaas ook nog steeds geen antwoord op.

Mogelijke redenen

Gedacht wordt dat het vooral de stress van een andere omgeving is die er voor zorgt dat de stoelgang niet zo soepel verloopt als thuis. Om te kunnen poepen speelt de gemoedstoestand namelijk een belangrijke rol. Als je last hebt van obstipatie, ga je er juist meer op letten en lukt het al helemaal niet meer.

Door deskundigen wordt de buik niet voor niks vaak het tweede brein genoemd. Het bevat zo'n beetje evenveel zenuwcellen als de hersenen. Die zenuwcellen maken dat de darmen allerlei activiteiten zelfstandig uitvoeren. Bij stress ontstaat er simpel gezegd een storing in het darmstelsel en wordt het tijdelijk uitgeschakeld.

Wat kun je er aan doen?

Als je last hebt van obstipatie op vakantie, is het van belang dat je voldoende drinkt, twee liter per dag. Bij voorkeur water. Neem vooral ook de tijd om naar de wc te gaan. Ga niet extreem hard persen wanneer de ontlasting moeilijk komt, want dit kan aambeien veroorzaken. Dat zijn uitgezakte en opgezwollen zwellichamen in de anus. Ze kunnen jeuken, pijn doen en een drukkend of brandend gevoel veroorzaken.

Zorg daarnaast voor voldoende beweging. Dat is goed voor de darmbeweging en stimuleert de stoelgang. Lukt het je nog steeds niet te poepen? Neem dan een laxeermiddel, dat kan echt geen kwaad. Het heeft overigens geen zin om vezelrijk te gaan eten als je al last hebt van obstipatie. Dat kan juist extra obstipatie veroorzaken. Nadat je gepoept hebt, is het wel weer verstandig om dagelijks zo'n 30 gram vezels per dag te eten.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Maag Lever Darm Stichting