Wat heeft een depressie met je darmen te maken?

Kant-en-klaar-maaltijden vergroten de kans op een depressie

hersen-darm as
Getty Images

Wist je dat je door het eten van chocolade en kant-en-klaar-maaltijden 31 procent meer kans hebt op een depressie? Voedingswetenschapper Inge van der Wurff legt uit wat een gezond darmmicrobioom voor je hersenen doet.

Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen voeding, het microbioom, de darmen en het brein. Er is namelijk een zeer levendig verkeer tussen de darmen en de hersenen, de zogenoemde hersen-darm as. Kun je stress en somberheid verminderen door de juiste voeding, of kun je stemming verbeteren als je beter voor je darmen zorgt?

Een ongezond dieet kan de balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen verstoren, zegt voedingswetenschapper Inge van der Wurff van de Open Universiteit. Hierdoor kun je een tekort aan belangrijke stofjes zoals het gelukshormoon serotonine krijgen. In deze video van de Universiteit van Nederland gaat ze daar dieper op in én legt ze uit hoe je kunt zorgen dat er wel genoeg goede bacteriën in je darmen zitten.

Wil je meer weten over de onderzoeken die Inge in de video noemt? Hieronder vind je de belangrijkste studies op een rijtje:


Inge van der Wurff is voedingswetenschapper en verbonden aan de Open Universiteit.

Auteur 
Bron 
  • Universiteit van Nederland