Wat is de beste slaaphouding voor je darmen?

Is de linkerzij het meest gezond?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Dit keer: is er een slaaphouding waarbij je buik en darmen zich het meest prettig voelen?

We brengen gemiddeld een derde van ons leven slapend door en we weten allemaal inmiddels wel dat slaap essentieel voor een goede gezondheid. Maar welke slaaphouding is nu het beste voor je buik en darmen? Fijn om te weten, zeker als je vaak last hebt van je darmen of spijsvertering.

Het is een hardnekkige fabel dat slapen op je linkerzijde het allerbest is voor je darmen. In die houding zouden de maag en de darmen het beste op hun plek in de buikholte liggen en daardoor het best kunnen ontspannen. Dat klinkt aannemelijk, maar… het is nooit bewezen.

Van foetus tot uitgestrekt

Hoe we slapen, is hoogst individueel. De een ligt volledig uitgestrekt op zijn rug te ronken. De ander krult zich als een foetus op. De derde rust op zijn rechterzij, de ander op zijn buik…. Driekwart van de mensen slaapt op de zij, naar schatting twintig procent slaapt op de rug en slechts vijf procent is een buikslaper. En het is allemaal goed. Als je maar slaapt! Want veel belangrijker dan de houding waarin je slaapt, is de kwaliteit van de slaap. Als jij een houding kiest waarin je prettig inslaapt, dan komt dat de kwaliteit van je slaap ten goede. Denk ook niet dat een slaaphouding statisch is. Gedurende de nacht verander je heel vaak van houding: je draait, je strekt je benen, wisselt van zij: allemaal heel normaal.

Een rustige buik

Wat is dan wél bepalend voor het goed functioneren van je buik en darmen tijdens de slaap? Dat is rust. Zorg dat je niet met een volle maag gaat slapen, anders moet je spijsvertering nog volop aan het werk tijdens de nacht. En dat komt je nachtrust, en je spijsvertering, niet ten goede. Neem je laatste maaltijd ongeveer 3 uur voor het slapen gaan en snack ’s avonds liever niet meer. Dan krijgen je darmen en buik de rust die ze verdienen. In welke houding dan ook!

Auteur 
  • Karine Hoenderdos