Aantal dagelijks rokende jongeren gedaald

Getty Images

Tussen 2012 en 2013 is het dagelijks roken onder jongeren van 10 tot en met 19 jaar gedaald van 11 naar 9 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS-NIPO in opdracht van het Trimbos-instituut.

Aan de studie deden 140 scholen en 4377 jongeren mee. Roken komt het meeste voor op het VMBO-b. Daar is 12 procent een dagelijkse roker is en heeft 39 procent weleens gerookt. Op het VWO liggen de percentages beduidend lager. Hier heeft een kwart wel eens gerookt en rookt 3 procent elke dag. Jongeren op het VMBO-t en de HAVO nemen een tussenpositie in.

Slechts 16 procent van de jongeren onder de 16 jaar zegt vaak of altijd naar de leeftijd te worden gevraagd als ze sigaretten willen kopen.

Stoppen met roken
Jongeren beginnen niet alleen met roken, 43 procent is inmiddels ook weer gestopt. De meerderheid (84 procent) stopt zonder hulp. Van de jongeren die momenteel nog roken heeft 49 procent weleens geprobeerd te stoppen.

Waterpijp
Er is ook gekeken naar het gebruik van de waterpijp. Ruim een kwart van de jongeren heeft ooit wel eens waterpijp gerookt. Dat is iets meer dan in 2012 (23 procent).
 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Trimbos-instituut